Liikkuminen

Tällä sivulla kerrotaan liikkumisesta Pariisissa nimenomaan turistin tai jonkun muun matkaajan, esimerkiksi lyhyellä työmatkalla olevan näkökulmasta.

Pariisissa pääset varmasti liikkumaan näppärästi paikasta toiseen, se ei ole ongelma. Se miten paikasta toiseen pääsee nopeimmin ja varmimmin on sitten vaikeammin arvioitavissa oleva asia. Helppo liikkuminen kannattaa etenkin Pariisin kaltaisten suurkaupunkien kohdalla varmistaa jo majoitusta varatessa. Tätä asiaa käsittelimmekin lyhyesti jo Hotellit Pariisissa sivulla.

Pariisissa liikkuminen onnistuu niin metrolla, bussilla, taksilla kuin apostolin kyydillä eli jalan. Seuraavassa tarjoamme eloasi helpottamaan hiukan infoa joka tavasta erikseen.

Pariisin Metro on erittäin kattava ja käsittää yhteensä huikeat 14 eri linjaa. Metro avattiin käyttöön jo niin varhain kuin vuoden 1900 maailmannäyttelyn alla. Suosittelemme käyttämään metroa aina kuin mahdollista, sillä se lyhentää matka-aikoja ja kuljettaa sinut aina kaupungin jollakin tavalla merkittävälle kulmalle. Et myöskään koskaan pääse eksymään, jos pysyttelet metroradan lähettyvillä. Kertalippu maksoi viimeisellä matkallani 1,70 euroa ja kymmenen matkan sarjalipun sai 12,5o eurolla. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi ”Paris visite” -kortti, jolla voi matkustaa rajatta. Niitä on saatavilla 1, 2, 3 ja 5 päiväksi. Kolmen päivän lipun hinta on halvimmillaan vähän yli 20 euroa. Tällainen aikakortti ei välttämättä tule muita maksutapoja halvemmaksi, mutta tekee matkustamisesta huomattavasti helpompaa. Huomaa, että Pariisi-passiin kuuluvat myös ilmaiset matkat metrolla ja muilla liikennevälineillä.

Bussiverkko on myös hyvin kattava. Se on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina ja tällä hetkellä siinä on jo yhteensä 58 eri bussilinjaa. Bussien käyttö vaatii hiukan enemmän opettelua kuin metron. Onneksi metroon kelpaavat liput ovat käytettävissä myös busseissa. Kannattaa pitää mielessä, että bussista lipun ostaminen on hiukan kalliimpi kuin etukäteen ostettuna. Bussien lisäksi Pariisiin on avattu pitkän tauon jälkeen muutama raitiovaunulinjakin. Samat liput käyvät luonnollisesti myös niillä matkustamiseen.

Taksilla matkustaminen on Pariisissa Suomeen verrattuna kohtuullisen halpaa. Matkan hinta voi kuitenkin nousta huomattavasti, jos juutut ruuhkaan. Taksissa istutaan muuten sitten aina takapenkillä, ja erityisen hyvällä tuurilla kuljettaja voi jopa osata englantia, tai ainakin suostuu sitä puhumaan. Taksin saa parhaiten taksitolpalta tai lennosta pysäyttämällä. Vapaassa taksissa palaa valkoinen tai vihreä valo. Taksin saaminen voi toisinaan osoittautua vaikeaksi ja ymmärettävästi sateella lähes mahdottomaksi. Hotellisi ovimies voi auttaa sinua taksin pysäyttämisessä ja reitin neuvomisessa, ja hänen puoleensa kannattaa ehdottomasti kääntyä. Minimihinta matkasta on noin 5,5 euroa. Taksinkuljettajan mielialasta ja mielessään olevasta seuraavasta määränpäästä riippuu sitten, mihin hänestä on mukavinta jättää sinut, se voi olla esimerkiksi korttelin matka kohteestasi. Juomaraha sisältyy aina matkan hintaan. Taksimatka lentokentälle maksaa 60-80 euroa tai jopa enemmän, riippuen ruuhkasta.

Vuokra-auto eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto Pariisissa liikkumisen osalla. Liikenne on varsin ruuhkaista ja liikennekulttuuri hyvin erilaista kuin Suomessa. Kanssa-autoilijalle ei anneta tilaa, päinvastoin, usein vaikuttaa siltä, että päämääränä on haitata muiden ajoa mahdollisimman tehokkaasti. Esimerkiksi kaistanvaihtoa yrittävät autoilijat aiheuttavat pitkiä jonoja taakseen, koska kukaan ei halua antaa heille tilaa. Pariisissa autoilijat eivät luovu oikeuksistaan liikenteen yleisen sujumisen hyväksi. Sitä on huomattavasti mukavampi seurata taksin takapenkillä kuin vuokra-auton ratissa istuen. Auton vuokraaminen kannattaa vain silloin silloin, jos haluaa matkustaa vähän kauemmaksi Pariisista. Se onkin suositeltavaa, mutta emme keskustele asiasta sen enempää, koska sivustomme aihe on itse Pariisi.

10 Responses to Liikkuminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.