Tällä sivulla kerrotaan liikkumisesta Pariisissa nimenomaan turistin tai jonkun muun matkaajan, esimerkiksi lyhyellä työmatkalla olevan näkökulmasta.
Pariisissa pääset varmasti liikkumaan näppärästi paikasta toiseen, se ei ole ongelma. Se miten paikasta toiseen pääsee nopeimmin ja varmimmin on sitten vaikeammin arvioitavissa oleva asia. Helppo liikkuminen kannattaa etenkin Pariisin kaltaisten suurkaupunkien kohdalla varmistaa jo majoitusta varatessa. Tätä asiaa käsittelimmekin lyhyesti jo Hotellit Pariisissa sivulla.
Pariisissa liikkuminen onnistuu niin metrolla, bussilla, taksilla kuin apostolin kyydillä eli jalan. Seuraavassa tarjoamme eloasi helpottamaan hiukan infoa joka tavasta erikseen.
Pariisin Metro on erittäin kattava ja käsittää yhteensä huikeat 14 eri linjaa. Metro avattiin käyttöön jo niin varhain kuin vuoden 1900 maailmannäyttelyn alla. Suosittelemme käyttämään metroa aina kuin mahdollista, sillä se lyhentää matka-aikoja ja kuljettaa sinut aina kaupungin jollakin tavalla merkittävälle kulmalle. Et myöskään koskaan pääse eksymään, jos pysyttelet metroradan lähettyvillä. Kertalippu maksoi viimeisellä matkallani 1,70 euroa ja kymmenen matkan sarjalipun sai 12,5o eurolla. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi ”Paris visite” -kortti, jolla voi matkustaa rajatta. Niitä on saatavilla 1, 2, 3 ja 5 päiväksi. Kolmen päivän lipun hinta on halvimmillaan vähän yli 20 euroa. Tällainen aikakortti ei välttämättä tule muita maksutapoja halvemmaksi, mutta tekee matkustamisesta huomattavasti helpompaa. Huomaa, että Pariisi-passiin kuuluvat myös ilmaiset matkat metrolla ja muilla liikennevälineillä.
Bussiverkko on myös hyvin kattava. Se on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina ja tällä hetkellä siinä on jo yhteensä 58 eri bussilinjaa. Bussien käyttö vaatii hiukan enemmän opettelua kuin metron. Onneksi metroon kelpaavat liput ovat käytettävissä myös busseissa. Kannattaa pitää mielessä, että bussista lipun ostaminen on hiukan kalliimpi kuin etukäteen ostettuna. Bussien lisäksi Pariisiin on avattu pitkän tauon jälkeen muutama raitiovaunulinjakin. Samat liput käyvät luonnollisesti myös niillä matkustamiseen.
Taksilla matkustaminen on Pariisissa Suomeen verrattuna kohtuullisen halpaa. Matkan hinta voi kuitenkin nousta huomattavasti, jos juutut ruuhkaan. Taksissa istutaan muuten sitten aina takapenkillä, ja erityisen hyvällä tuurilla kuljettaja voi jopa osata englantia, tai ainakin suostuu sitä puhumaan. Taksin saa parhaiten taksitolpalta tai lennosta pysäyttämällä. Vapaassa taksissa palaa valkoinen tai vihreä valo. Taksin saaminen voi toisinaan osoittautua vaikeaksi ja ymmärettävästi sateella lähes mahdottomaksi. Hotellisi ovimies voi auttaa sinua taksin pysäyttämisessä ja reitin neuvomisessa, ja hänen puoleensa kannattaa ehdottomasti kääntyä. Minimihinta matkasta on noin 5,5 euroa. Taksinkuljettajan mielialasta ja mielessään olevasta seuraavasta määränpäästä riippuu sitten, mihin hänestä on mukavinta jättää sinut, se voi olla esimerkiksi korttelin matka kohteestasi. Juomaraha sisältyy aina matkan hintaan. Taksimatka lentokentälle maksaa 60-80 euroa tai jopa enemmän, riippuen ruuhkasta.
Vuokra-auto eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto Pariisissa liikkumisen osalla. Liikenne on varsin ruuhkaista ja liikennekulttuuri hyvin erilaista kuin Suomessa. Kanssa-autoilijalle ei anneta tilaa, päinvastoin, usein vaikuttaa siltä, että päämääränä on haitata muiden ajoa mahdollisimman tehokkaasti. Esimerkiksi kaistanvaihtoa yrittävät autoilijat aiheuttavat pitkiä jonoja taakseen, koska kukaan ei halua antaa heille tilaa. Pariisissa autoilijat eivät luovu oikeuksistaan liikenteen yleisen sujumisen hyväksi. Sitä on huomattavasti mukavampi seurata taksin takapenkillä kuin vuokra-auton ratissa istuen. Auton vuokraaminen kannattaa vain silloin silloin, jos haluaa matkustaa vähän kauemmaksi Pariisista. Se onkin suositeltavaa, mutta emme keskustele asiasta sen enempää, koska sivustomme aihe on itse Pariisi.
Tarjoan nyt oman näkemyksen liikkumisesta pariisissa. Olimme juuri koko perheen voimin pariisissa, 2 aik. 2 lasta, 1.5v, 11v ja 14 v nuori. Totesimme että rer-junien käyttö on se helpoin tapa liikkua. Aika pian oppii katsomaan mihin junaan kannattaa hypätä, eikä paha jos vahingossa menet väärään. Hyppäät seuraavalla pysäkillä pois ja apuna kannattaa käyttää linjakarttaa joita saa esim.turistitoimistoista, hotelleista. Linjoja oli muistaakseni neljä, eli värin mukaan suunnistamalla sekä oli hyvä ohje katsoa kartasta päätepysäkki minne jokin junista meni. Junien sisällä on reittitaulu missä juna aina pysähtyi. Tarvitsi vain tietää mille alueelle oli menossa, esim. Louvresta lähtee ja haluaa päästä mahdollisimman lähelle Notre-Damea…linjakartta käteen ja katsoo minkä värinen on reitti lähelle notre-damea. Pieni tutkailu kylteistä rer-asemilla maan alla niin se alkaa sujumaan. Meillä meni pari päivää kun pääsimme jyvälle eikä tuntunut enää kovinkaan hankalalta. Eikä huolta jos ei heti ehdi kyytiin..kohta tulee seuraava. Nyrkkisääntö, hankkia paris visite-lippu Heti! Voit seilata miten haluat junilla, metroilla, busseilla. Ainoa asia oli ensimmäinen kerta asemilla kun isoimmat asemat tuntui Isoilta. Niin, lippuja osti helposti automaatista ja ekat liput ostettiin luukulta ja sekin sujui hyvin vaikka kaikki ei osaa englantia mutta aina hoituu. Automaateissa oli myös enkkuvalikot. Laittakaa emailia jos kysyttävää. Autan mielelläni.
Olemme lähdössä maaliskuun alussa Pariisiin omatoimimatkalle. Ostitko etukäteen netin kautta paris visit lipun vai paikan päällä, ja kattaako tämä lippu myös lentokentältä kaupunkiin kuljetukset?
Netissä kaupataan myös Eiffel tornin lippuja vähintään tuplahintaan, virallisilla sivuilta ei pysty etukäteen ostamaan ko lippuja vaan tulee ilmoitus että hissiliput on loppu, ilmeisesti välittä ovat kaikki hamstranneet ne. Jonottamalla taitaisi onnistua mutta kestää ilmeisesti kauan. Miten te tämän asian hoiditte?
Selvittelin ihan samaa ja tietääkseni Paris visite kattaa myös matkan lentokentältä, jos ostaa 1-5 zone lipun. Joku jolla on kokemusta voisi vahvistaa asian. Lippuja pitäisi saada vähän joka paikasta, myös lentokentältä. Paris Visite lipun tilaaminen kotiosoitteeseen näyttäisi maksavan vain noin 7 euroa. Se tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta, olisi yksi huoli vähemmän.
Olen käynyt käynyt Pariisissa vain kerran aiemmin lyhyellä liikematkalla ja hotelli oli keskustassa. Takseja tuli käytettyä enimmäkseen. Luultavasti maailman huonointa taksipalvelua.
Lippujen varaamisen etukäteen yksittäisiin kohteisiin suhtautuisin skeptisesti. Jonot eivät välttämättä muodostu lippuluukulle vaan pääsyyn itse kohteeseen. Esimerkiksi Eiffelin tornin hisseille voi olla vuodenajasta riippuen aivan järjettömät jonot. Nähtävyydet voivat olla kiinni aivan satunnaisesti ja normaali luonnonilmiö eli lakko voi iskeä missä ja milloin tahansa. Ostaisin liput mielummin ”etukäteen” paikan päältä vaikka hotellista tai tourist office:sta. Harkinnassa on myös tilata Paris Pass etukäteen. Silloin ei yksittäisten nähtävyyksien tilanteella ole merkitystä. Olisiko kenellään kokemusta Paris Pass kortista? Se on aika kallis, mutta onko hintansa arvoinen?
Olin Pariisissa loppukesästä ja loma oli kokonaisuutens todella onistunut. Harmittamaan jäi vain kohdallemme osunut taksikuski, joka ei ossannut kuin pari sanaa englantia, ja minäkään en osannut ranksaa juuri enempää. Olin jo ennakkoon kuullut moisesta mahdollisuudesta, ranskalaiset kun taitavat olla vahvemmin englantia vastaan kuin me suomalaisten ”pakkoruotsia”! Onneksi mukana oli kynä ja paperilappunen, johon kirjoitin kohteen nimen. Kuski tajusi, minne oltiin matkalla ja vei turvallisesti perille. Muuten kyllä oli puhelias ja ystävällisen sävyinen mies, emme vaan ymmärtäneet sanaakaan…
Me ollaan menossa toukokuussa Pariisiin. Visite kortin ja liput louvreen tilasin etukäteen kotiin,samoin eiffeliin vocherit ja batobus risteilyn seinelle.Omatoimimatka meilläkin.Saa nähdä miten kaikki toimii
Me ollaan menossa toukokuussa Pariisiin. Visite kortin ja liput louvreen tilasin etukäteen kotiin,samoin eiffeliin vocherit ja batobus risteilyn seinelle.Omatoimimatka meilläkin.Saa nähdä miten kaikki toimii
Tuossa jo kerrottiinkin Pariisin taksikuskien heikosta englannin taidosta. Saman huomasin kuitenkin myös bussikuskien kohdalla, joko eivät osaa englantia kuin todella välttävästi tai sitten vain eivät yksinkertaisesti halua sitä käyttää. Oma ranskankielentaitoni on muutaman sanan ja sanonnan varassa, ja olisin kaivannut bussikuskilta apua sikäli, että olisin osannut jäädä pois kyydistä haluamallani pysäkillä. Onneksi samassa bussissa sattui olemaan nuori neito, joka auttoi, enkä päässyt ihan eksymään sillä seikkailulla. Toista kertaa en luonnollisesti bussiin noussut!
Jalkaisin liikkumisesta sanoisin sen verran, että vaikka se päiväsaikaan onkin erinomainen vaihtoehto etenkin keskustan alueella, kannattaa yöaikaan jopa siellä yksinäisen olla varuillaan. Esimerkiksi kuuluisalla Champs-Elyséesillä on iltamyöhällä usein liikkeellä humaltuneita tai nuorisoporukkaa, jotka kadun lukemattomista yökerhoista ja baareista poistuessaan saattaa aiheuttaa riitoja tai muita ongelmia.
Luin juuri huippusuositusta, vaikkakin jo laittomaksi ensimmäisessä oikeusasteessa julistetusta, UberPOP-sovelluksesta, jolla kuulema saa itselleen ”taksikyydin” virallisia takseja huomattavasti halvemmalla. Onko kellään omakohtaisisa kokemuksia kyseisestä appista ja siitä, kannattaako sitä käyttää. Olen menossa Pariisiin lokakuun alussa ja luonnollisesti kallis taksikyyti olisi kiva korvata halvemmalla vaihtoehdolla. Miten noiden UberPOPin taksien hinnat muuten määräytyvät, onko niissä normaalit mittarit?
Orlyn lentoasemalta keskustaan pääsee sitten monella tapaa. Halvimmat vaihtoehdot ovat 1-2 euron hintaiset julkiset bussit no 183 ja 91 ja raitiovaunulinja 7. Jos haluat perille nopeammin, voit valita vaikkapa Orlybussin tai Orlyl Shuttle Trainin, joilla matka-aika on parhaimmillaan vain 25 minuuttia. Joudut silloin tosin kaivamaan taskuasi huomattavasti syvemmältä.