Yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä on upea Riemukaari, ranskalaiselta nimeltään Arc de Triomphe. Vuonna 1806 Napoleon Bonaparte aloitti sen rakentannustyöt, mutta vaikuttava kaari valmistui vasta 1836, viiveen syynä oli yksinkertaisesti se, että tällä aikavälillä Napoleon syöstiin vallasta. Tämä 49,5 metriä korkea antiikin vuosilta vaikutteita saanut kaari on yksi maailman tunnetuimmista sotamonumenteista ja Eiffel-tornin rinnalla yksi Pariisin kiistattomista symboleista.

Monumentin suunnitteli arkkitehti Jean Chalgrin Napoleonin toimeksiannosta, ja se on kunnianosoitus Napoleonin sodissa Ranskan puolesta taistelleille ja kaatuneille sotilaille. Arkkitehti kaiverrutti kaikkien sodissa kaatuneiden nimet Riemukaaren pintaan kunnioittaen näin heidän muistoaan. Kaaren alaosissa on neljä erittäin suurta veistosta, jotka kuvaavat 1700- ja 1800- lukujen tärkeitä tapahtumia.  Riemukaaren suunnittelussa esikuvina olivat antiikin tyyli sekä kuuluisa Tituksen Riemukaari, joka sijaistee Roomassa.

Riemukaari sijaitsee Place Charles de Gaulle –nimisellä aukiolla Pariisin länsiosassa. Aukio on myös suuri liikenneympyrä, jolla 12 leveää puistokatua eli bulevardia kohtaavat. Kuuluisin näistä lienee Avenue des Champs-Elysees, johon nähden Riemukaari on kohtisuorassa.

Myöhemmässä vaiheessa Riemukaaren alapuolelle on asetettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleiden kunniaksi tuntemattoman sotilaan hauta. Haudan vieressä palaa ikuinen liekki, joka haudan ohella on sekin ensimmäisen maailmansodan aikana taistelleiden ja kaatuneiden, tunnistamattomiksi sankareiksi jääneiden sotilaiden muistomerkki. Vuosittainen muistoseremonia pidetään marraskuun 11. päivä, Ranskan ja Saksan välisen vuoden 1918 rauhansopimuksen vuosipäivänä.
[ad name=”GA 468 x 60″]

Riemukaaren huipulla on näköalatasanne, josta avautuu panoraamanäkymä Pariisiin ja Riemukaaresta lähteville kahdelletoista pääväylälle. Tasanteelle on mahdollista nousta joko hissillä tai jalan portaikkoa pitkin.


Kommentit

Riemukaari — 2 kommenttia

  1. Riemukaari on läheltä katseltuna vaikuttava, vaikkei sitä monet kenties uskokaan. Se ei tosiaankaan ole vaan yksi ”riemukaari” muiden joukossa, vaan sen yksityiskohtaiset kaiverrukset ja koristeet ovat häkellyttävän kauniita. Eri taistelukohtaukset kertovat Ranskan sotahistoriasta ja Riemukaaren sisäpuolisiin pintoihin on kaiverrettu peräti 660 sotasankarin nimet. Tuli ihan mieleen antiikin roomalaiset muistomerkit, joiden pohjalta kyseinenkin on suunniteltu.

  2. Riemukaaren ainutlaatuisen todellakin kokee ja näkee vasta aivan sen juurella. Sen lisäksi, että se omalta osaltaan kaunistaa Pariisin katukuvaa, se todistaa myös Ranskan muinaisesta sotahistoriasta. Voisi sanoa, että se on sekä tunnettujen että tuntemattomien sotilaiden hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>