Musée d’Orsay

Taiteenystävien ehdottomiin vetonauloihin lukeutuva Musée d’Orsay on etenkin impressionismin maanpäällinen paratiisi. Taidemuseo sijaitsee aivan Pariisin keskustan tuntumassa, Seine-joen etelärannalla. Louvresta matkaa on ihastuttavan sillan ylitse vain kivenheiton verran. Musée d’Orsay on maailman rakastetuimpia museoita, ainakin kävijämäärässä mitattuna, sillä sen ovet aukenevat yli 2,5 miljoonaa kertaa vuodessa. Syynä ovat sen vuosien 1848 ja 1914 välillä luotujen maalausten, veistosten ja koriste-esineiden ainutlaatuiset kokoelmat.

Musée d’Orsayn avoimissa, alkujaan rautatieasemaksi valmistuneissa, tiloissa sinua odottavat pysyvän kokoelman maailman upeimmat impressionismin sekä neoklassisen, romantiikan, ekspressionismin ja art nouveaun (jugendin) luomukset. Kaikki Pariisin suurimmat taidemuseot siirsivät sinne osan kokoelmistaan vuonna 1986, jolloin Musée d’Orsay avasi ovensa.

Neljään valoisaan kerrokseen on koottu suurten mestareiden, kuten Édouard Manet’n, Claude Monet’n, Paul Cézannen, Edgar Degas’n, Pierre-Augustin Renoirin ja Vincent van Goghin teoksia. Omia suosikkejani ovat Renoirin valon ja varjon leikittelystä kuuluisa Moulin de la Gallette ja Mary Casssattin herttainen Young Woman Sewing in the Garden (Nuori neito, joka ompelee puistossa). Myös Mr. Bean -elokuvasta tutun Whister’s Motherin (Whistelerin äiti) alkuperäinen versio on juuri Musée d’Orsayn suojissa, vaikka elokuvan loppu antaakin olettaa aivan muuta.

Musée d’Orsay järjestää myös useita vaihtuvia näyttelyitä, sekä loistavia taidetapahtumia. Jos olet onnekas, saatat päästä nauttimaan konsertista, elokuvafestivaaleista tai elokuvien ensi-illoista.

Mikäli olet museossa ensimmäistä kertaa, etkä tiedä taiteesta juuri mitään, suosittelen valitsemaan opastetun 1,5 tunnin Orsay Masterpiece Tour -kierroksen, joka tutustuttaa sinut pysyvän näyttelyn tärkeimpiin luomuksiin ja niiden tekijöihin.

Taiteen hämmästyttämät vieraat voivat levätä ja ruokailla museon omassa kauniissa kahvilassa ja hintavassa ravintolassa. Sen jälkeen matkamuistomyymälästä kannattaa ostaa vaikkapa lempitaiteilijan elämästä kertova kirja tai suosikkimaalauksen jäljennös. Korttimyynnin kärjessä komeilevat Renoirin Moulin de la Galletten ohella aikoinaan suurta kohua aiheuttanut Gustave Coubertin Maailman alkuperä.

Osoite: Rue de la Legion d’Honneur 1 (metroasema: linja 12, Solferino-asema)

Avoinna: ti-su 9.30–18, to 9.30–21.45

Liput: hinta riippuu niin iästä kuin päivästä ja kellonajasta, ollen välillä 8,5 – 11 €. Pääsy on lapsille aina ilmainen ja kaikille joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Vinkki: Jos sinulla on lippu, esimerkiksi Pariisi-passi, valitse Rue de Lillen puoleinen sisäänkäynti C, jottet turhaan odottele jonoissa lippuja ostavien kanssa. Jos saavut ilman lippua, kannattaa valita Seinen puoleinen sisäänkäynti A.


Kommentit

Musée d’Orsay — 1 kommentti

  1. Musee d’Orsay on helmi meille impressionismiin ihastuneille! Itselläni roikkuu olohuoneen seinällä jäljennös Auguste Renoirin Moulin de la Gallettesta ja makuuhuoneesta löytyy Monet’n maisemaa. Arvaattekin siis riemuni, kun pääsin katselemaan niitä ihan alkuperäisluomuksina museossa, ja tutkiskelemaan jokaista siveltimenvetoa ja valon ja varjon leikiittelyä kanvaasilla. Mr. Beanin fanina oli pakko katsastaa myös mielestäni ruma Whistler’s Mother -teos, jonka suuruutta en itsekään kykene tajuamaan. Tuli mieleen Beanin sanonta ”vanhasta hullusta lehmästä…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>