Pariisi on kuuluisa vuoden 1900 maailmannäyttelystään. Maailmannäyttelyitä oli siihen mennessä järjestetty jo 50 vuotta ja niitä oli ollut myös Pariisissa jo ennen tätä, kuten myös sen jälkeen. Vuoden 1900 näyttely oli kuitenkin jotain vallan ainutlaatuista ja suurimittaista. Olihan alkamassa uusi vuosisata ja tulevaisuuden teknologiat olivat jo käsillä. Ihmisen mahdollisuudet hallita ympäristöään ja luoda parempi maailma kaikille oli tuolloin suorastaan käsin kosketeltavaa. Oli keksitty valokuvaus ja elokuvat. Ihminen pystyi liikkumaan autolla ja jopa lentämään pitkiä matkoja ilmalaivalla. Teräksestä valmistetut höyrylaivat kiisivät Atlantin yli aikataulussaan säästä ja tuulista huolimatta.

Silloin ei vielä järjestetty muita suuria, kansainvälisiä tapahtumia, joten maailmannäyttelyihin saapui vieraita kaikilta maapallomme nurkilta. Olympiakisat, jotka ovat nykyajan megatapahtuma, olivat alkaneet vasta neljä vuotta aiemmin. Pariisin vuoden 1900 näyttelyssä olympiakisat olivat yhtenä tapahtumana.

Kymmenen vuotta aiemmin pidettyä maailmannäyttelyä varten oli pystytetty korkea torni, joka oli tarkoitus purkaa pois näyttelyn jälkeen, osittain koska se oli saanut osakseen kiivaan negatiivista huomiota. Tornia kutsuttiin rakentajansa mukaan Eiffelin torniksi. Tätä näyttelyä varten torniin tehtiin parannuksia, joiden ansiosta yleisö pääsi hissillä toiselle tasanteelle asti.

Näyttelyssä oli esillä myös ensimmäistä kertaa  äänielokuva. Toinen ihme oli liukuportaat, eräänlaiset liikkuvat jalkakäytävät. Rodolf Diesel esitteli uudenlaisen moottorityypin, dieselmoottorin. Keksijänsä nimeä kantaneesta moottorista tuli ainakin seuraavaksi sadaksi vuodeksi maailmantalouden työjuhta.

Seuraava ja toistaiseksi viimeinen maailmanäyttely Pariisissa oli vuonna 1937. Näitä ennen näyttelyt oli järjestetty Pariisissa vuosina 1855, 1867, 1878 ja 1889. Mikään näistä ei kuitenkaan noussut samaan maineeseen kuin vuoden 1900 näyttely.


Kommentit

Maailmannäyttely — 3 kommenttia

  1. Kiva, että maailmannäyttelystä oli ihan oma artikkelinsa. Harva meistä varmaan enää nykyaikana ymmärsikään, kuinka suuri merkitys niillä ennen vanhaan oli uusien teknisten saavutusten esittelyssä. Tänäänhän kaikista uutuuksista kerrotaan ympäri maailman joko telkan tai netin kautta. Kuten kerroitte, jopa Eiffel-torni rakennettiin erityisesti maailmannäyttelyä varten… onneksi sitä ei lopulta purettukaan, vaikka etenkin paikalliset taiteilijapiirit Victor Hugo mukaan lukien pitivät sitä varsinaisena rumiluksena, joka pilasi koko Pariisin imagon. Tännänhän se on kaupungin symboli ja suosituimpia nähtävyyksiä koko maailmassa!

  2. Niin, kansainvälisten maailmannäyttelyiden historia ulottuu vuodelle 1851, jolloin sellainen järjestettiin Lontoossa. Siitä lähtien niitä sitten olikin harva se vuosi eri puolella maailmaa, ja tarkoituksena oli nimenomaan esitellä tieteen uusimpia keksintöjä. Valitettavasti tässäkään asiassa pikkuinen Suomi ei ole kunnostautunut, vaikka keksintöjä kyllä on ollut suomalaisiakin esillä. Viimeisin maailmannäyttely on kait tuo vuoden 2012 Yeosun eteläkorealainen näyttely, seuraava puolestaan vuonna 2015 odottava Milanon vastaava. Milloikohan Suomi onnistuu pääsemään tälläkin tasolla maailmankartalle?

  3. Tuo Pariisin maailmannäyttely jäi historiankirjoihin etenkin tuon rakastamamme Eiffel-tornin ansiosta, mutta kyllä siellä muutakin erikoista ja uutta oli esillä. Siellä esiteltiin vierailijoille, joita muuten oli noin 50 miljoonaa, mm. Ferris-tyyppinen maailmanpyörä, tuttuakin tutummat venäläiset Maatuska-puunuket, ja tanskalaisen keksimä magneettinauhoitin. Myös siihen aikaan maailman suurin teleskooppi oli ihmeteltävänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>