Aivan Pariisin ydinkeskustassa sijaitseva huikea goottilaiskatedraali Notre Dame on yksi Pariisin suosituimmista käyntikohteista. Tämän kooltaan mahtavan kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1163, mutta nykyisen ulkonäkönsä se sai vasta  1300 –luvun alkupuolella.

Kunnioitettavan ikänsä ansiosta Notre Dame on ehtinyt näkemään olemassaolonsa aikana lukemattomia sotia, voittoja ja kapinoita, samoin kuin Pariisin valloituksia. Katedraalilla on ollut merkittävä asema myös kuninkaallisten juhlallisten menojen pitopaikkana, ja esimerkiksi kaikien tuntema Napoleon I kruunasi itsensä keisariksi juuri Notre Damen holvien sisäpuolella.

Aivan taattu ja turvattu ei tämän huikean katedraalin olemassaolo ole ollut. Vuosien saatossa se yllä on leijunut jopa purku-uhka, mutta lähinnä huutavan rahapulan takia se on onneksemme aina saanut jäädä pystyyn. Ajoittain sille on keksitty muuta kuin uskonnollista käyttöä, se on esimerkiksi ehtinyt toimia varastorakennuksena. Notre Dame on vuosien saatossa kärsinyt myös mittavista tuhotöistä, ja esimerkiksi suurin osa 1200- ja 1300-lukujen aikaisista lasimaalauksista on aikojen saatossa tuhottu ja vaihdettu läpinäkyviin ikkunoihin. Myös suurin osa patsaista,aatelisten haudoista ja muusta sisustuksesta hävitettiin Aurinkokuninkaan aikana. Vuosien varrella kirkko oli tuhojen ja vallankumousten mainingeissa rapistunut niin pahasti, että se sai samalla jälleen kerran purkamispäätöksen. Taiteilija Victor Hugon teos Notre Damen kellonsoittaja kuitenkin sai aikaan kansanliikkeen, joka johti katedraalin täydelliseen restaurointiin, jota saamme tänä päivänä ihailla.

Notre Dame on tunnettu paitsi vaikuttavasta arkkitehtuuristaan myös sen sisältämistä taideaarteista. Katedraalin sisällä kävijät voivat ihailla upeita lasimaalauksia, kuten kuuluisia ruusuikkunoita, jotka ovat säilyneet vuosisatojen ajan. Näiden ikkunalasien kautta suodattuva valo luo kirkon sisätiloihin mystisen ja pyhän ilmapiirin. Lisäksi katedraali kätkee sisäänsä arvokkaita uskonnollisia esineitä, kuten Pyhän Kruunun jäännöksiä, jotka ovat houkutelleet pyhiinvaeltajia kautta aikojen.

Katedraalin tornit tarjoavat myös ainutlaatuisen kokemuksen niille, jotka jaksavat kiivetä ylös kapeita portaita pitkin. Ylhäältä avautuu henkeäsalpaava näköala Pariisin ylle, ja samalla voi tutustua tarkemmin katedraalin ikonisiin vesikourupatsaisiin eli gargoileihin. Nämä keskiaikaiset veistokset, joiden tarkoitus oli alun perin johtaa sadevedet pois rakennuksesta, ovat osa Notre Damen kiehtovaa ulkoasua ja antavat sille sen mystisen ilmeen. Tornikierros on suosittu nähtävyys, joten kannattaa varautua jonottamiseen, mutta näkymät ovat vaivan arvoiset.

Notre Damen merkitys Pariisin kulttuuriperinnölle on valtava. Vaikka katedraali koki merkittäviä vaurioita vuoden 2019 tulipalossa, sen jälleenrakentaminen ja restaurointi on käynnissä, ja se jatkaa edelleen inspiroimistaan ja ilahduttamistaan paikallisia ja turisteja. Tulipalon jälkeen on nähty maailmanlaajuista yhteisöllisyyttä ja halua säilyttää tämä historiallinen monumentti tuleville sukupolville. Notre Dame on enemmän kuin pelkkä kirkko; se on symboli Pariisin sitkeydestä, historiasta ja kauneudesta. Sen tulevaisuus näyttää valoisalta, ja se pysyy varmasti yhtenä kaupungin ja koko maailman rakastetuimmista maamerkeistä

Notre Dame on auki vierailijoille päivittäin, mutta aukioloajat on luonnollisesti hyvä tarkistaa aina ennen käyntiä. Suositeltava vierailuaika on etenkin illalla, jolloin Notre Damen vaikuttava julkisivu on valaistu, ja tuhannet koristeet pääsevät etuuksiinsa. Pariisin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Notre Dame on ilta-asussaan loistava kuvauskohde, ja matkalaisten onkin hyvä tutustua hämärässä kuvaamisen saloihin jo ennen matkaa, jotta muistot ikuistuvat juuri sellaisina, kuin ne itse näet silmiesi edessä.


Kommentit

Notre Dame — 2 kommenttia

  1. Harvat tietävät, että Notre Damen paikalla sijaitsi jo aiemmin katedraali. Se sai antaa tietä nykyiselle rakennukselle, kun Pariisin piispa päätti, että maailman napana silloin toiminut kaupunki tarvitsee maineensa veroisen katedraalin. Jopa kolmas ristiretki julistettiin alkaneeksi Notre Damen suojissa. Jos haluat etsiä kirkon kuulua kellonsoittajaa, joudut kuitenkin kaivamaan taskunpohjaltasi ropuja, sillä kellotorneihin kiipeaäminen ei ole ilmaista.Kirkkokäynnin yhteydessä kannattaa ehdottomasti poiketa myös rakennuksen alapuolella olevassa kryptassa, jossa näkyy eri aikakausien jäänteitä, jopa lattianalainen lämmitysjärjestelmä roomalaisajalta.

  2. Mahtava kirkko, jossa mykistyy vaativainenkin turisti, vaikkei uskonnollinen olisikaan. Jo pelkkä arkkitehtuuri ja sisustus saa leukaperät loksahtamaan, mutta tietysti parhaiten osaa arvostaa katedraalia, jos tuntee hieman sen historiaa ja mitä kaikkea se on pitkän ikänsä aikana joutunut kokemaan. Siinä puolestaan yllä oleva artikkeli on loistava pikaesittely, josta saa ne tärkeimmät opit ja samassa näytää olevan myös hyödyllisiä neuvoja, joilla kuvatkin saa onnistumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>