Hurmaava Pariisi tunnetaan erintoten valtavasta nähtävyyksien kirjosta, joka houkuttelee vuosittain miljoonia ihmisiä nauttimaan kaupungin romantiikasta, historiasta ja perinteistä. Tarjolla on niin terästä, gotiikkaa, resenssanssia, imperialismia, modernismia, sotahistoriaa, uskontoa, tiedettä, monarkkien suureellisia puitteita, lasten satumaailmaa kuin paljon muuta kiehtovaa. Pariisin nähtävyyksiin pääsee tutustumaan joko maksamalla jokaisella erikseen tai ostamalla näppärän Paris-passin, joka avaa ovet useisiin kohteisiin ja halutessasi helpottaa myös liikkumista omaamansa matkakortin ansiosta. Useista Pariisin nähtävyydestä pääset lukemaan yksityiskohtaisesti sen omalla omalla alasivulla.

Eiffel-torni – Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 valmistunut teräksinen torni, joka herätti alkuaan valtavaa kohua ja sai osakseen kritiikkiä. Nykyään se on yksi Pariisin symboleista ja kirjaimellisesti avaa allesi koko Pariisin.

Notre Dame – Kaupungin keskustassa kohoava mahtava goottilainen katedraali, joka on innoittanut jopa Victor Hugoa. Keskiaikaisen katedraalin kellotorni on sekin yksi parhaista paikoista ihailla Pariisin siluettia.

Louvren taidemuseo – Pariisin ja maailman suurin museo ja yksi koko maailman suosituimmista museokohteista. Siellä odottavat lukuisat taidehistorian merkkiteokset, kuten Leonardo da Vincin legendaarisen hymyn omaava Mona Lisa ja Samothraken Nike -veistos antiikin Kreikasta.

Invalidikirkko – Usean rakennuksen kokoelma, johon kuuluvat mm. varsinainen Invalidikirkko ja useita museoita. Ranskan historian suurmiehiin lukeutuva Napoleon Bonabarte on haudattu sinne, ja hänen sarkofaginsa on suosittu pyhiinvaelluskohde.

Riemukaari – Roomalaisen esikuvan mukaan rakennettu suuri kaarimainen rakennelma. Rakentaminen aloitettiin Napoleonin määräyksestä, mutta Riemukaari valmistui vasta yli 10 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Kaareen on kirjoitettu satojen Napoleonin kaatuneiden sotajohtajien nimet.

Versailles’n palatsi – Kaupungin ulkopuolella oleva Ludvig XIII:n rakennuttama ja Ludvig XIV:n (”Aurinkokuninkaan”) laajentama kuninkaallinen palatsi ja sen laaja puutarha. Täällä jos missään pääset haukkomaan henkeäsi siniveristen luksusta pursuavien kulissien keskellä.

Ranskan luonnonhistorian museoRanskan luonnonhistorian museo on useiden rakennusten ja puutarhojen kokoelma. Niistä neljä sijaitsee Pariisin alueella. Kohteissa voit tutustua niin kasveihin, ihmisen historian taipaleeseen, eläintarhan asukkeihin kuin eri ekosysteemeihin.

Pariisin tiedemuseo – Cité des Sciences et de l’Industrie – Vuonna 1986 valmistunut tiedemuseo, ”Cité”, on Euroopan suurin tieteeseen erikoistunut museo. Se tarjoaa niin tieteen kuin teknologian ystäville mieluista nähtävää ja kokeiltavaa Suomen Heurekan tapaan. Tiedemuseolla on perheen pienimmille omat erikoisosastonsa.

Musée d’OrsayImpressionismin keitaaksi ylistetyn Musée d’Orsayn kokoelmissa pääset tutustumaan suurten mestarien luomuksiin, niin maaluksiin kuin veistoksiin ja koriste-esineisiin. Museon vetonauloja ovat etenkin Renoirin Moulin de la Gallette ja Coubertin Maailman alkuperä.

Pompidou-keskus  – Pariisin vuonna 1977 avatulla ultramodernilla Pompidou-keskuksella on New Yorkin MoMa:n ohella maailman tärkein modernin taiteen kokoelma. Sen suojissa toimii lisäksi Euroopan suurin julkinen kirjasto, elokuvateattereita, teatteri, ravintola sekä erikoiskirjakauppa.

Sacré-Coeurin basilika sijaitsee Montmartren kukkulan huipulla ja tarjoaa upeat näkymät Pariisin ylle. Tämä valkoinen roomalaiskatolinen kirkko on rakennettu 1800-luvun lopulla ja tunnetaan erityisesti sen ikonisten holvikaarten ja mosaiikkikoristeiden vuoksi. Basilikan sisällä voit ihailla suurta mosaiikkiteosta, joka kuvaa Kristusta. Vierailu Sacré-Coeuriin tarjoaa rauhallisen hetken kaupungin vilinästä.

Montmartren kukkula on yksi Pariisin tunnetuimmista ja viehättävimmistä alueista. Tämä boheemi kaupunginosa on kuuluisa taiteilijakortteleistaan, mukulakivikaduistaan ja jyrkistä portaikoistaan. Montmartrelta löytyy myös tunnettu Sacré-Coeurin basilika. Alueen kahvilat ja pikkupuodit luovat ainutlaatuisen ilmapiirin, joka vetää puoleensa niin paikallisia kuin matkailijoitakin.

Luxembourg-puutarha on vihreä keidas Pariisin keskustassa, ja yksi kaupungin suosituimmista puistoista. Puutarha on täynnä kauniita kukkaistutuksia, geometrisia pensasmuotoja ja tyylikkäitä patsaita. Täällä voit nauttia kävelystä puiden katveessa tai rentoutua nurmialueilla. Luxembourg-puutarha tarjoaa myös aktiviteetteja kuten tennistä, shakkipelejä ja lasten leikkipaikkoja.

Sainte-Chapelle on upea goottilainen kappeli, joka sijaitsee Ile de la Citén saarella. Kappeli on tunnettu maailman kauneimpiin kuuluvista lasimaalauksistaan, jotka kuvaavat raamatullisia kohtauksia. Yläkappelin värikäs lasimaailma luo maagisen valon ja varjon leikin. Sainte-Chapelle on ainutlaatuinen esimerkki keskiaikaisesta arkkitehtuurista sekä taiteen ja valon yhdistelmästä.

Panthéon on monumentaalinen mausoleumi, joka sijaitsee Latinalaisessa korttelissa. Alkujaan se rakennettiin kirkoksi mutta on nykyään useiden ranskalaisten merkkihenkilöiden, kuten Voltaire ja Rousseau, hautapaikka. Rakennuksen kupoli ja korinttilaiset pylväät ovat vaikuttavan kauniit. Panthéonista avautuvat myös upeat näkymät Pariisin yli.

Tuileries-puutarha on yksi Pariisin vanhimmista ja kauneimmista julkisista puistoista. Se sijaitsee Louvren ja Place de la Concorden välissä, ja sen perustamiseen osallistui itse kuuluisa maisema-arkkitehti André Le Nôtre. Puutarhan pittoreskit polut, suihkulähteet ja veistokset tarjoavat rauhallisen pakopaikan kaupungin vilinästä. Tuileries-puutarha on täydellinen paikka rentoutumiseen tai piknikille.

Grand Palais on upea Beaux-Arts-tyylinen rakennus, joka tunnetaan erityisesti sen valtavasta lasikatosta. Palais rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten. Nykyisin se toimii näyttelytilana ja tapahtumapaikkana, tarjoten vierailijoille paljon kulttuurielämyksiä. Grand Palais on näkyvä osa Pariisin taidemaailmaa ja arkkitehtuuria.

Petit Palais on samanaikaisesti kuin Grand Palais rakennettu kaunis rakennus, joka toimii nykyään Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris -museona. Sen näyttelyissä on nähtävillä valtava kokoelma maalauksia, veistoksia ja muita taideteoksia. Rakennuksen sisäpiha ja puutarha tarjoavat myös rauhallisen paikan lepäämiseen. Petit Palais on taiteen ystävien pakollinen vierailukohde Pariisissa.

Place de la Concorde on yksi Pariisin suurimmista ja tunnetuimmista aukioista. Tämä historiallinen paikka sijaitsee Champs-Élysées’n itäpäässä ja on tunnettu erityisesti sen keskellä seisovasta egyptiläisestä obeliskista. Concorden aukio on ollut monien merkittävien tapahtumien keskipisteenä Ranskan historiassa. Lisäksi se tarjoaa upeat näkymät kohti Louvrea ja Tuileries-puutarhaa.

Galeries Lafayette on yksi Pariisin kuuluisimmista tavarataloista, ja se on yhtä lailla nähtävyys kuin ostoskohdekin. Tavaratalo tunnetaan erityisesti sen upeasta Art Nouveau -tyylisestä kupolista ja ylellisistä muotiosastoista. Galeries Lafayettessa voi nauttia myös upeista näköaloista katolla sijaitsevasta näköalatasanteesta. Tämä on paikka, jossa voit yhdistää shoppailun ja kulttuurin täydellisesti.

La Défense on Pariisin moderni liikekeskus, joka tunnetaan erityisesti sen pilvenpiirtäjistä ja futuristisesta arkkitehtuurista. Alue tarjoaa kontrastin historialliselle Pariisille ja on täynnä yritysmaailman toimintaa. La Défensea hallitsee suuri Grande Arche, joka on moderni vastine Pariisin riemukaarelle. Se on suosittu alue myös ostoksille ja ulkoilulle.

Ile de la Cité on historiallinen saari Seine-joessa ja yksi Pariisin vanhimmista osista. Saarella sijaitsee useita ikonisia nähtävyyksiä, kuten Notre Damen katedraali ja Sainte-Chapelle. Ile de la Cité on Pariisin sydän ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua kaupungin pitkään ja rikkaaseen historiaan. Sen kapeat kadut ja viehättävät aukio luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Moulin Rouge on maailman kuuluisin kabaree, joka sijaitsee Montmartren juurella. Tämä ikoninen punainen tuulimylly on tarjonnut huikeita esityksiä ja värikkäitä illanviettoja jo yli vuosisadan ajan. Moulin Rouge on tunnettu erityisesti cancan-tanssistaan ja loistokkaista esiintymisasuistaan. Vierailu Moulin Rougessa tarjoaa säihkettä ja glamouria Pariisin yöelämään.

Palais Garnier, joka tunnetaan myös nimellä Opéra Garnier, on yksi maailman kuuluisimmista oopperataloista. Tämä loistokas rakennus on esimerkki belle époque -arkkitehtuurista ja sen sisustus on henkeäsalpaavan kaunis. Palais Garnierin suuri kattokruunu ja Marc Chagallin maalaama katto ovat erityisen vaikuttavia. Opas kierros tarjoaa mahdollisuuden tutustua tämän kulttuuriaarteeseen.

Latinalainen kortteli on vilkas alue, joka on ollut älymystön ja opiskelijoiden keskuksena keskiajalta lähtien. Se tunnetaan kapeista kaduistaan, viihtyisistä kahviloistaan ja kirjastoistaan. Korttelissa sijaitsee myös useita tärkeitä oppilaitoksia, kuten Sorbonnen yliopisto. Latinalainen kortteli tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän historiaa, kulttuuria ja modernia kaupunkielämää.

Musée Rodin on taidemuseo, joka on omistettu kuuluisalle ranskalaiselle kuvanveistäjälle Auguste Rodinille. Museo sijaitsee kauniissa Hôtel Biron -palatsissa, jossa on esillä Rodinin kuuluisimpia teoksia, kuten ”Ajattelija”. Museon vehreät puutarhat ovat täynnä veistoksia ja tarjoavat rauhallisen ympäristön taiteen ihailuun. Musée Rodin on ehdoton vierailukohde taiteen ystäville.

Pere Lachaisen hautausmaa on yksi maailman tunnetuimmista hautausmaista ja se on monien kuuluisien henkilöiden, kuten Jim Morrisonin, Oscar Wilden ja Édith Piafin viimeinen leposija. Hautausmaa on myös historiallisesti merkittävä ja tarjoaa hienoja arkkitehtonisia ja taiteellisia hautamuistomerkkejä. Sen laajat puistomaiset alueet tekevät siitä rauhallisen ja kauniin paikan vierailulle. Pere Lachaise on paikka, jossa historia ja rauha kohtaavat.

Pariisi on kaupunki, joka tarjoaa vierailijoilleen lukemattomia mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja kokemuksia. Tunnetuista maamerkeistä, kuten Eiffel-tornista ja Louvresta, viehättäviin kahviloihin ja trendikkäisiin ostoskatuihin, Pariisi lumoaa kaikenikäisiä matkailijoita.

Pariisin nähtävyydet eivät petä odotuksiaan. Kävellessäsi Seinen rantoja pitkin voit ihailla upeita siltoja ja vanhoja rakennuksia, tai voit rentoutua Jardin des Tuileries -puistossa ja nauttia kaupungin vehreydestä keskellä kiireistä katuja.

Nähtävyyksien lisäksi Pariisi tarjoaa herkullisen ruokakulttuurin, joka houkuttelee maistelemaan ranskalaisia herkkuja ja nauttimaan lasillisen viiniä hyvässä seurassa. Lisäksi kaupungissa järjestetään lukuisia kulttuuritapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden, joten vierailusi ajoitus voi osua juuri sopivaan hetkeen kokea jotain ainutlaatuista.

Haluan kannustaa sinua tutustumaan Pariisin nähtävyyksiin ja jakamaan kokemuksiasi muille. Kommentoi tätä artikkelia tai sen alasivuja, jaa vinkkejä ja tunnelmia sosiaalisessa mediassa ja innosta ystäväsi ja perheesi matkaan Pariisiin. Toivottavasti saat unohtumattomia hetkiä ja elämyksiä kaupungissa, joka on tunnettu kauneudestaan ja charmistaan ympäri maailmaa!

”Pariisi on täynnä rakkautta ja taidetta elokuvissa ja peleissä ” 

Pariisiaiheisia elokuvia

 Pariisi, rakkaudella (2006)

Moulin Rouge Musikaali(2001)

 Rakastunut Pariisissa / Funny face (1957)

Zazie – Pariisin päiviä (1960)

Pariisiaiheisia pelejä

Shopping in Paris

Paris Conneciton lautapeli

Unelmaloma pariisissa, hedelmäpeli

La Pusse in Paris


Kommentit

Nähtävyydet — 2 kommenttia

  1. Pariisi on kulttuurista kiinnostuneille loistava kohde, jossa saa viikon kulumaan aivan liian nopeasti! Kaupungin arkkitehtuuri on suureksi osaksi kaunista, toisin kuin esim. Helsingin, ja museoita on jokaiseen makuun. Etenkin taidetta rakastavat tulevat viihtymään kaupungissa, koska maailman suurten mestareiden töitä on runsaasti katseltavissa.

  2. Pariisi taistelee ansiokkaasti Lontoon kanssa Euroopan monipuolisimman kaupungin tittelistä, omasta mielestäni Lontoo taitaa viedä voiton sikäli, että siellä on huomattavasti enemmän tunnettuja museoita, joihin on ilmainen sisäänpääsy. Toisaalta Versailles tietysti päihittää mennen tullen Lontoolaiset kuninkaalliset palatsit, sekä koollaan että sisustuksellaan… ranskalaiset ylimykset kait oli rikkaampia aikoinaan, tai sitten vaan halusivat tehdä sellaisen vaikutuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>