Hurmaava Pariisi tunnetaan erintoten valtavasta nähtävyyksien kirjosta, joka houkuttelee vuosittain miljoonia ihmisiä nauttimaan kaupungin romantiikasta, historiasta ja perinteistä. Tarjolla on niin terästä, gotiikkaa, resenssanssia, imperialismia, modernismia, sotahistoriaa, uskontoa, tiedettä, monarkkien suureellisia puitteita, lasten satumaailmaa kuin paljon muuta kiehtovaa. Pariisin nähtävyyksiin pääsee tutustumaan joko maksamalla jokaisella erikseen tai ostamalla näppärän Paris-passin, joka avaa ovet useisiin kohteisiin ja halutessasi helpottaa myös liikkumista omaamansa matkakortin ansiosta. Useista Pariisin nähtävyydestä pääset lukemaan yksityiskohtaisesti sen omalla omalla alasivulla.

Eiffel-torni – Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 valmistunut teräksinen torni, joka herätti alkuaan valtavaa kohua ja sai osakseen kritiikkiä. Nykyään se on yksi Pariisin symboleista ja kirjaimellisesti avaa allesi koko Pariisin.

Notre Dame – Kaupungin keskustassa kohoava mahtava goottilainen katedraali, joka on innoittanut jopa Victor Hugoa. Keskiaikaisen katedraalin kellotorni on sekin yksi parhaista paikoista ihailla Pariisin siluettia.

Louvren taidemuseo – Pariisin ja maailman suurin museo ja yksi koko maailman suosituimmista museokohteista. Siellä odottavat lukuisat taidehistorian merkkiteokset, kuten Leonardo da Vincin legendaarisen hymyn omaava Mona Lisa ja Samothraken Nike -veistos antiikin Kreikasta.

Invalidikirkko – Usean rakennuksen kokoelma, johon kuuluvat mm. varsinainen Invalidikirkko ja useita museoita. Ranskan historian suurmiehiin lukeutuva Napoleon Bonabarte on haudattu sinne, ja hänen sarkofaginsa on suosittu pyhiinvaelluskohde.

Riemukaari – Roomalaisen esikuvan mukaan rakennettu suuri kaarimainen rakennelma. Rakentaminen aloitettiin Napoleonin määräyksestä, mutta Riemukaari valmistui vasta yli 10 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Kaareen on kirjoitettu satojen Napoleonin kaatuneiden sotajohtajien nimet.

Versailles’n palatsi – Kaupungin ulkopuolella oleva Ludvig XIII:n rakennuttama ja Ludvig XIV:n (”Aurinkokuninkaan”) laajentama kuninkaallinen palatsi ja sen laaja puutarha. Täällä jos missään pääset haukkomaan henkeäsi siniveristen luksusta pursuavien kulissien keskellä.

Ranskan luonnonhistorian museoRanskan luonnonhistorian museo on useiden rakennusten ja puutarhojen kokoelma. Niistä neljä sijaitsee Pariisin alueella. Kohteissa voit tutustua niin kasveihin, ihmisen historian taipaleeseen, eläintarhan asukkeihin kuin eri ekosysteemeihin.

Pariisin tiedemuseo – Cité des Sciences et de l’Industrie – Vuonna 1986 valmistunut tiedemuseo, ”Cité”, on Euroopan suurin tieteeseen erikoistunut museo. Se tarjoaa niin tieteen kuin teknologian ystäville mieluista nähtävää ja kokeiltavaa Suomen Heurekan tapaan. Tiedemuseolla on perheen pienimmille omat erikoisosastonsa.

Musée d’OrsayImpressionismin keitaaksi ylistetyn Musée d’Orsayn kokoelmissa pääset tutustumaan suurten mestarien luomuksiin, niin maaluksiin kuin veistoksiin ja koriste-esineisiin. Museon vetonauloja ovat etenkin Renoirin Moulin de la Gallette ja Coubertin Maailman alkuperä.

Pompidou-keskus  – Pariisin vuonna 1977 avatulla ultramodernilla Pompidou-keskuksella on New Yorkin MoMa:n ohella maailman tärkein modernin taiteen kokoelma. Sen suojissa toimii lisäksi Euroopan suurin julkinen kirjasto, elokuvateattereita, teatteri, ravintola sekä erikoiskirjakauppa.

[ad name=”GA 468 x 60″]

”Pariisi on täynnä rakkautta ja taidetta elokuvissa ja peleissä ” 

Pariisiaiheisia elokuvia

 Pariisi, rakkaudella (2006)

Moulin Rouge Musikaali(2001)

 Rakastunut Pariisissa / Funny face (1957)

Zazie – Pariisin päiviä (1960)

Pariisiaiheisia pelejä

Shopping in Paris

Paris Conneciton lautapeli

Unelmaloma pariisissa, hedelmäpeli

La Pusse in Paris


Kommentit

Nähtävyydet — 2 kommenttia

  1. Pariisi on kulttuurista kiinnostuneille loistava kohde, jossa saa viikon kulumaan aivan liian nopeasti! Kaupungin arkkitehtuuri on suureksi osaksi kaunista, toisin kuin esim. Helsingin, ja museoita on jokaiseen makuun. Etenkin taidetta rakastavat tulevat viihtymään kaupungissa, koska maailman suurten mestareiden töitä on runsaasti katseltavissa.

  2. Pariisi taistelee ansiokkaasti Lontoon kanssa Euroopan monipuolisimman kaupungin tittelistä, omasta mielestäni Lontoo taitaa viedä voiton sikäli, että siellä on huomattavasti enemmän tunnettuja museoita, joihin on ilmainen sisäänpääsy. Toisaalta Versailles tietysti päihittää mennen tullen Lontoolaiset kuninkaalliset palatsit, sekä koollaan että sisustuksellaan… ranskalaiset ylimykset kait oli rikkaampia aikoinaan, tai sitten vaan halusivat tehdä sellaisen vaikutuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>