Notre Dame

Aivan Pariisin ydinkeskustassa sijaitseva huikea goottilaiskatedraali Notre Dame on yksi Pariisin suosituimmista käyntikohteista. Tämän kooltaan mahtavan kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1163, mutta nykyisen ulkonäkönsä se sai vasta  1300 –luvun alkupuolella.

Kunnioitettavan ikänsä ansiosta Notre Dame on ehtinyt näkemään olemassaolonsa aikana lukemattomia sotia, voittoja ja kapinoita, samoin kuin Pariisin valloituksia. Katedraalilla on ollut merkittävä asema myös kuninkaallisten juhlallisten menojen pitopaikkana, ja esimerkiksi kaikien tuntema Napoleon I kruunasi itsensä keisariksi juuri Notre Damen holvien sisäpuolella.

Aivan taattu ja turvattu ei tämän huikean katedraalin olemassaolo ole ollut. Vuosien saatossa se yllä on leijunut jopa purku-uhka, mutta lähinnä huutavan rahapulan takia se on onneksemme aina saanut jäädä pystyyn. Ajoittain sille on keksitty muuta kuin uskonnollista käyttöä, se on esimerkiksi ehtinyt toimia varastorakennuksena. Notre Dame on vuosien saatossa kärsinyt myös mittavista tuhotöistä, ja esimerkiksi suurin osa 1200- ja 1300-lukujen aikaisista lasimaalauksista on aikojen saatossa tuhottu ja vaihdettu läpinäkyviin ikkunoihin. Myös suurin osa patsaista,aatelisten haudoista ja muusta sisustuksesta hävitettiin Aurinkokuninkaan aikana. Vuosien varrella kirkko oli tuhojen ja vallankumousten mainingeissa rapistunut niin pahasti, että se sai samalla jälleen kerran purkamispäätöksen. Taiteilija Victor Hugon teos Notre Damen kellonsoittaja kuitenkin sai aikaan kansanliikkeen, joka johti katedraalin täydelliseen restaurointiin, jota saamme tänä päivänä ihailla.
[ad name=”GA 468 x 60″]

Notre Damen historia on niin kiemurainen ja kiehtova, että suosittelen asian tiimoilta lukemista jo ennen katedraalissa vierailua. Yksi loistava lähde myös historiallisten kirjojen maailmaan on Suomalainen kirjakauppa, josta löytyy myös runsaasti Notre Dameen liittyvää kirjallisuutta.
Notre Dame on auki vierailijoille päivittäin, mutta aukioloajat on luonnollisesti hyvä tarkistaa aina ennen käyntiä. Suositeltava vierailuaika on etenkin illalla, jolloin Notre Damen vaikuttava julkisivu on valaistu, ja tuhannet koristeet pääsevät etuuksiinsa. Pariisin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Notre Dame on ilta-asussaan loistava kuvauskohde, ja matkalaisten onkin hyvä tutustua hämärässä kuvaamisen saloihin jo ennen matkaa, jotta muistot ikuistuvat juuri sellaisina, kuin ne itse näet silmiesi edessä.

2 Responses to Notre Dame

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.