Pompidou-keskus

Pompidou-keskus

Pariisin nähtävyyksien kermaan lukeutuu myös Pompidou-keskus, joka houkuttelee sisälleen vuosittain yli 5 miljoonaa uteliasta taiteenystävää. Pompidou on monitoimitalo, jonka perustamisen laittoi alulle 1970-luvulla Ranskan silloinen presidentti Georges Pompidou. Samalla hän aloitti myös muiden presidenttien seuraaman taidebuumin, jonka ansiosta Pariisiin kohosivat iloksemme niin Musée d’Orsay, Pariisin tiedemuseo kuin Louvren salaperäiset lasipyramidit.

Modernin rakennuksen paikaksi valittiin Pariisin slummialue, jonka ilmettä haluttiin parantaa. Aluksi Renzo Pianon, Richard Rigersin ja Gianfranco Franchinin suunnittelemaa metallivoittoista 8-kerroksista monitoimitaloa tituleerattiin pariisilaisten keskuudessa halventavasti Putkien Notre Dameksi sen ulkokuorta kiertävien värikkäiden putkien vuoksi, mutta rakennuksen huikea suosio sai pian kaupunkilaisten mielen muuttumaan.

Pompidou ylpeilee maailman modernin ja nykytaiteen mahtavimmalla kokoelmalla yhdessä New Yorkin MoMa:n kanssa. Sen suojissa säilytetään niin kuvataidetta, kirjoja, muotoilua, musiikkia ja elokuvia. Yhteensä töitä on yli 60 000, niin surrealismin, kubismin, ekspressionismin kuin muiden modernien suuntausten alalta. Kuuluisuuksien joukosta erottuvat esimerkiksi Picasso, Matisse, Kandinsky, Chagall, Dali, Miro, Klein, Garouste, Boltanski ja Buren.

Pysyvän kokoelman lisäksi Pompidoussa voi tutustua lukemattomiin vaihtuviin näyttelyihin, katsella elokuvia keskuksen kahdessa elokuvateatterissa, seurata teatteriesityksiä ja vierailla Euroopan suurimmassa julkisessa kirjastossa, jossa on luettavissa yli 450 000 teosta ja 2 600 aikakauslehteä. Nuorille vieraille on omaa ohjelmistoa.

Pompidoulla on luonnollisesti oma ravintolansa, josta aukeavat kauniit näkymät Pariisin ylle, sekä erikoiskirjakauppa, jonka antia ovat esimerkiksi julisteet, valokuvat ja kirjat.

Myös Pompidoun edustalla oleva Place Georges Pompidou -aukio (tai Place Beaubourg) tarjoaa vieraille katseltavaa, sillä siellä viihdyttävät miimikot ja katutaiteilijat ja voit vaikka maalauttaa oman muotokuvasi.

Osoite: Place Georges-Pompidou (lähin metroasema on Rambuteau)

Avoinna: museo – tiistaita lukuun ottamatta päivittäin kello 11-22.

kirjasto – ark. 12-22, la & su 11-22

Liput: hinnat vaihtelevat sen mukaan, mitä haluat keskuksessa nähdä ja kokea, voit tarkista ne Pompidou-keskuksen viralliselta sivulta (englanniksi).

2 Responses to Pompidou-keskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.