Tuileries-puutarhan historia

Tuileries-puutarha sijaitsee Pariisin keskustassa Louvren ja Place de la Concorde -aukion välissä. Se on yksi kaupungin vanhimmista ja tunnetuimmista puistoista, ja sen historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. Puutarha oli alun perin osa Tuileries-palatsia, joka rakennettiin Ranskan kuninkaan Henri IV:n toimesta. Palatsi tuhoutui Pariisin kommuunin aikana vuonna 1871, mutta puutarha säilyi ja avattiin yleisölle.

Tuileries-puutarha on ollut tärkeä osa Pariisin kaupunkikuvaa jo vuosisatojen ajan. Se on toiminut kuninkaallisen perheen huvipuistona, mutta myös ranskalaisten kuningaskuntien aikana kansanviihteen ja juhlallisten tilaisuuksien tapahtumapaikkana. Nykyään puutarha on suosittu paikka rentoutumiseen ja ulkoiluun, ja siellä järjestetään usein erilaisia tapahtumia ja ulkoilmatapahtumia.

Puutarhan sijainti

Tuileries-puutarha sijaitsee Pariisin 1. kaupunginosassa, lähellä Seinen jokea ja Louvren taidemuseota. Puutarhaan pääsee helposti metrolla tai bussilla, ja se on myös kävelymatkan päässä useimmista keskeisistä nähtävyyksistä. Puutarha on avoinna ympäri vuoden, ja sinne voi mennä kävelemään, istumaan penkeille tai nauttimaan piknikistä viheralueilla.

Puutarha on jaettu useisiin eri osioihin, joista suurin osa perustuu alkuperäiseen suunnitteluun. Siellä on kauniita puutarhoja, suihkulähteitä, veistoksia ja istutuksia, jotka luovat viehättävän ja rauhallisen ympäristön kaupungin keskellä. Puutarha on myös suosittu paikka erilaisten tapahtumien järjestämiseen, kuten kesäkonsertteihin ja taidenäyttelyihin.

Maisemasuunnittelu

Tuileries-puutarha on suunniteltu ranskalaisen barokkityylin mukaan, ja siellä on paljon symmetrisiä puutarha-alueita ja geometrisiä muotoja. Puutarha on jaettu useisiin eri osioihin, kuten Grand Carré ja Petite Carré, joita reunustavat kauniit pensasaitat ja kukkapenkit. Puutarhan keskellä kulkee pitkä suora akseli, joka yhdistää Louvren ja Place de la Concorde -aukion.

Tuileries-puutarhan maisemasuunnittelu on vaikuttanut paljon moniin muihin puutarhoihin ympäri Eurooppaa, ja siitä on tullut merkittävä esimerkki ranskalaisesta puutarhasuunnittelusta. Puutarha tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia kauniista ympäristöstä ja historiasta keskellä vilkasta kaupunkia.

Veistokset ja suihkulähteet

Tuileries-puutarha on yksi Pariisin kauneimmista ja tunnetuimmista puistoista. Puisto sijaitsee Louvren ja Place de la Concorde -aukion välissä ja se on perustettu jo 1600-luvulla. Puiston keskellä kulkee pitkä suorakaiteen muotoinen allée, jota reunustavat upeat veistokset ja suihkulähteet. Monet veistoksista ovat peräisin antiikin Kreikasta ja Roomasta, ja ne tuovat puistoon ainutlaatuisen historian ja tunnelman. Kauneimpiin suihkulähteisiin lukeutuu Apollo ja Daphne -suihkulähde, joka esittää antiikin tarinaa rakkaudesta ja muodonmuutoksesta.

Museot lähettyvillä

Tuileries-puisto sijaitsee keskellä Pariisin kulttuurialuetta, ja sen läheisyydestä löytyvät monet kaupungin tunnetuimmista museoista. Louvren museo on vain kävelymatkan päässä puistosta ja sen maailmankuulu kokoelma taidehistoriaa houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä ympäri maailmaa. Myös Orsayn museo ja Tuileries-puiston vieressä sijaitseva Jeu de Paume -museo tarjoavat nähtävää ja koettavaa taiteesta kiinnostuneille. Kulttuurin ystäville Tuileries-puisto on siis ihanteellinen paikka rentoutua ja nauttia kaupungin taide-elämästä.

Kävelyreitit ja polut

Tuileries-puistossa on mahdollista nauttia rentouttavasta kävelystä kauniissa ympäristössä. Puiston keskellä kulkeva allée on suosittu kävelyreitti paikallisten ja turistien keskuudessa, ja sen varrella voi ihailla upeita maisemia ja kauniita puutarha-alueita. Puiston laidalla kulkee myös pienempiä kävelypolkuja, jotka johdattavat vierailijat syvemmälle puiston vehreisiin nurmialueisiin ja istutuksiin. Puiston laajasta koosta huolimatta sen siistit kävelytiet tekevät liikkumisesta vaivatonta ja miellyttävää. Tuileries-puisto on siis loistava paikka rentoutua ja nauttia Pariisin kauniista maisemista kävelylenkin lomassa.

Pariisin nähtävyydet: Tuileries-puutarha

Tapahtumat ja festivaalit

Tuileries-puutarha on yksi Pariisin suosituimmista puistoista, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden. Puutarha on erityisen suosittu paikallisten keskuudessa, jotka kokoontuvat tänne viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Ranskalaiset rakastavat piknikkejä puistossa ja Tuileries-puutarha tarjoaa siihen loistavat puitteet.

Joka kesä puutarhan tiloissa järjestetään lukuisia kulttuuritapahtumia, kuten ulkoilmakonsertteja, teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä. Lisäksi puutarhassa voi osallistua erilaisiin harrastusryhmiin ja työpajoihin. Puutarhan ympäristössä on myös useita kahviloita ja ravintoloita, joissa voi nauttia virvokkeita ja herkullisia välipaloja tapahtumien lomassa.

Puutarhan arkkitehtuuri

Tuileries-puutarha sijaitsee Pariisin 1. kaupunginosassa ja se on osa Louvren linnaa ympäröivää puistoaluetta. Puutarhan arkkitehtuuri on peräisin 1600-luvulta, jolloin se suunniteltiin kuningas Ludvig XIV:n huvipuutarhaksi. Puutarhaa on laajennettu ja muokattu eri aikoina, mutta sen alkuperäinen barokkihenkinen ilme on säilynyt osittain tähän päivään saakka.

Puutarha on jaettu eri osioihin, joissa voi nähdä kauniita suihkulähteitä, veistoksia ja koristeellisia pensasaitoja. Keskellä puutarhaa kulkee pitkä suora käytävä, josta avautuu upea näkymä Louvren linnalle. Puutarhassa voi myös nähdä vanhan kuninkaallisen kasvihuoneen, Orangerien, joka toimii nykyisin taidemuseona.

Nähtävyydet lapsille

Tuileries-puutarha on suosittu kohde myös lapsiperheille, sillä puistossa on paljon tekemistä ja nähtävää myös lapsille. Puutarhassa on leikkipuistoja, karuselleja ja pieniä puistoeläimiä, kuten lampaita ja kaneja, jotka ilahduttavat nuoria vierailijoita.

Lisäksi puutarhassa järjestetään erilaisia lastentapahtumia ja -työpajoja, jotka tarjoavat lapsille mahdollisuuden oppia uusia asioita ja pitää hauskaa samalla. Puutarha on turvallinen ja rauhallinen paikka lapsille leikkiä ja tutkia ympäristöä vanhempien valvonnassa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä
Pariisin nähtävyydet

Pariisin nähtävyydet

Tuileries-puutarha