Pariisin tiedemuseo – Cité des Sciences et de l’Industrie
Romanttisen Pariisin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuva tiedemuseo, viralliselta nimeltään Cité des Sciences et de l’Industrie (Tieteiden ja teollisuuden kaupunki), löytyy Porte de la Villetten metroaseman tuntumasta (linja 7). Vuonna 1986 valmistuneessa Euroopan suurimmassa tiedemuseossa vierailee vuosittain yli 5 miljoonaa uteliasta tieteen ja teknologian ystävää. Cité on siis Suomen Heurekaa vastaava, mutta huomattavasti suurempi keskus.
Tiedemuseon perustamisen aloitti Ranskan entinen presidentti, Giscard d’Estaing, tarkoituksenaan kaventaa tiedepiirien ja kansalaisten välistä kuilua, tuoda siten uusimmat kehitykset etenkin nuoremman sukupolven tietoisuuteen ja kylvää heihin tieteellisen uteliaisuuden siemen.
Citén tunnusmerkki ovat sen massiivinen teräsrakenne ja pääsisäänkäynnin kolme jättimäistä ”kasvihuonetta”. Rakennuksen suunnittelusta voimme kiittää arkkitehti Adrien Fainsilberiä ja insinööri Peter Ricea. Cité avasi ovensa näyttävästi 13. maaliskuuta 1986, eli samana päivänä, jolloin Giotto-luotain teki ohilennon aikana läheistä tuttavuutta Halleyn komeetan kanssa.
Upea Cité-tiedemuseo sisältää tutkittavaa koko perheelle, sillä sen uumenissa voit tutustua seuraaviin kohteisiin:
- Useita pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä
- Akvaario
- Planetaario
- Sukellusvene Argonaute
- IMAX-elokuvateatteri Géode
- Lasten kaupunki (2-7 -vuotiaille)
- Lasten kaupunki (5-12 -vuotiaille)
Käsin kosketeltavien ja silmin ihailtavien kohteiden lisäksi tiedemuseolla on oma kahvila, ravintola, kioskeja, matkamuistomyymälä, konferenssikeskus ja jopa terveysneuvontakeskus.
Osoite: 30 Avenue Corentin Cariou, 75019 Paris
Avoinna: ti – la 10 – 18 ja su 10 – 19
Liput: saatavilla useita eri lippuyhdistelmiä välillä 3 – 18,50 €, alle 3-vuotiaat (osaan kohteista ikäraja on 6 vuotta) ja vammaiset ilmaiseksi.
Cite osoittautui perheloman yhdeksi kohokohdaksi, koska Disneylandiin emme sen kalleuden takia menneet. Cite vastaa suunnilleen kotimaan Heurekaa ja tarjoaa runsaasti oppimismahdollisuuksia kaikenikäisille. Omin käsin on kiva päästä tekemään kokeita, ja sukellusveneen sisälläkin saattoi kuvitella olevansa valtameren keskellä seikkailemassa. Citessä kannattaa sitten muistaa, että sieltä löytyy kaksi eri-ikäisille lapsosille suunniteltua ”lasten kaupunkia”, tuo upea akvaario ja planetaarioesitykset ovat meille vanhemmillekin mieluisia.
Pariisin Tiedemuseota voisi todellakin luonehtia pikemminkin näyttelytilaksi kuin varsinaiseksi museoksi, sen vuorovaikutteisuuden vuoksi. Lontoon tiedemuseo puolestaan on puhtaasti museo, eli siellä ei omin käsin juuri pääse paljoakaan puuhailemaan, vaikka asiaan onkin pikkuhiljaa tajuttu tehdä muutosta. Pariisin Cite on mahtava perhekohde, johon on helppo päästä – Disneylandin sijaan – ja reissu on jopa suhteellisen halpakin.