Pompidou-keskus

Pariisin nähtävyyksien kermaan lukeutuu myös Pompidou-keskus, joka houkuttelee sisälleen vuosittain yli 5 miljoonaa uteliasta taiteenystävää. Pompidou on monitoimitalo, jonka perustamisen laittoi alulle 1970-luvulla Ranskan silloinen presidentti Georges Pompidou. Samalla hän aloitti myös muiden presidenttien seuraaman taidebuumin, jonka ansiosta Pariisiin kohosivat iloksemme niin Musée d’Orsay, Pariisin tiedemuseo kuin Louvren salaperäiset lasipyramidit.

Modernin rakennuksen paikaksi valittiin Pariisin slummialue, jonka ilmettä haluttiin parantaa. Aluksi Renzo Pianon, Richard Rigersin ja Gianfranco Franchinin suunnittelemaa metallivoittoista 8-kerroksista monitoimitaloa tituleerattiin pariisilaisten keskuudessa halventavasti Putkien Notre Dameksi sen ulkokuorta kiertävien värikkäiden putkien vuoksi, mutta rakennuksen huikea suosio sai pian kaupunkilaisten mielen muuttumaan.

Pompidou ylpeilee maailman modernin ja nykytaiteen mahtavimmalla kokoelmalla yhdessä New Yorkin MoMa:n kanssa. Sen suojissa säilytetään niin kuvataidetta, kirjoja, muotoilua, musiikkia ja elokuvia. Yhteensä töitä on yli 60 000, niin surrealismin, kubismin, ekspressionismin kuin muiden modernien suuntausten alalta. Kuuluisuuksien joukosta erottuvat esimerkiksi Picasso, Matisse, Kandinsky, Chagall, Dali, Miro, Klein, Garouste, Boltanski ja Buren.

Pysyvän kokoelman lisäksi Pompidoussa voi tutustua lukemattomiin vaihtuviin näyttelyihin, katsella elokuvia keskuksen kahdessa elokuvateatterissa, seurata teatteriesityksiä ja vierailla Euroopan suurimmassa julkisessa kirjastossa, jossa on luettavissa yli 450 000 teosta ja 2 600 aikakauslehteä. Nuorille vieraille on omaa ohjelmistoa.

Pompidoulla on luonnollisesti oma ravintolansa, josta aukeavat kauniit näkymät Pariisin ylle, sekä erikoiskirjakauppa, jonka antia ovat esimerkiksi julisteet, valokuvat ja kirjat.

Myös Pompidoun edustalla oleva Place Georges Pompidou -aukio (tai Place Beaubourg) tarjoaa vieraille katseltavaa, sillä siellä viihdyttävät miimikot ja katutaiteilijat ja voit vaikka maalauttaa oman muotokuvasi.

Osoite: Place Georges-Pompidou (lähin metroasema on Rambuteau)

Avoinna: museo – tiistaita lukuun ottamatta päivittäin kello 11-22.

kirjasto – ark. 12-22, la & su 11-22

Liput: hinnat vaihtelevat sen mukaan, mitä haluat keskuksessa nähdä ja kokea, voit tarkista ne Pompidou-keskuksen viralliselta sivulta (englanniksi).


Kommentit

Pompidou-keskus — 2 kommenttia

  1. Pompidou-keskus se vasta rumalta näyttikin, oikein ihmettelin, kuinka pariisilaiset ovat suostuneet tuollaisen rahoittamaan. Oli kuin metalliselle öljynporauslautalle olisi noussut! Keskuksen sisältö kuitenkin korvasi sen ulkonäön täydellisen estetiikan puutteen. Siellä on kuulema maailman toiseksi merkittävin modernin- ja nykytaiteen kokoelma, heti New Yorkin jälkeen.No, kait tuota modernia suuntausta sitten se ulkokuorikin on olevinaan…ei tosin sykäytä meikäläistä yhtään. Etenkin Pariisisssa kun ehti muuten tottua siihen, että kuuluisimmat museot on päältäpäin aivan yhtä vaikuttavia ja loisteliaita kuin niiden sisältökin.

  2. No täytyyhän se modernin taiteen museo olla jo päältäkin päin moderni…aivan kuten klassisen taiteen museo tekee suuremman vaikutuksen, jos se sijaitsee upeassa renessanssirakennuksessa! Mutta eikös vaan ollutkin monipuolisen kiehtova kohde sisältä päin? Itse ainakin viihdyin loistavasti ja aion mennä toistekin, vaikken mikään nykytaiteen palvoja olekaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>