Ranskan luonnonhistorian museo

Jo vuodesta 1793 Pariisin sydämessä, aivan Seine-joen tuntumassa, toimivat Ranskan luonnonhistorian museon tärkeimmät kohteet. Luonnonhistorian museo käsittää itse asiassa 14 eri kohdetta, joista neljä sijaitsee Pariisissa.

Vaikka museo vihittiin virallisesti Ranskan vallankumouksen vuonna, sai se alkunsa jo 1635, jolloin kuninkaallinen lääkekasvitieteellinen puutarha eli Jardin royal des plantes médicinales perustettiin Ludvig XIII Oikeudenmukaisen toimesta. Sinne istutettiin kuninkaallisten terveydenhoidossa välttämättömiä rohdoskasveja ja yrttejä. Myöhemmin sen lääketieteellinen titteli poistettiin, sitten myös kuninkaallinen ja siitä tehtiin luonnonhistoriaan keskittynyt. Museon johdossa toimivat ajan valistusaatteen tärkeimmät nimet, jotka nostivat sen kansainväliseen maineeseen. He keskittyivät tieteellisen tutkimuksen ohella etenkin yleisön valistamiseen. Muun muassa uraniumin säteilyominaisuudet hoksattiin juuri tässä museossa.

Tänään luonnonhistorian museo tutkii seitsemää eri tieteenalaa, aina evoluutiosta vesiympäristöjen populaatioihin ja maapallon historiaan.

Yleisölle se tarjoaa valistusta ja viihdettä neljällä tasolla:

  • Jardin des Plantesin galleriat, Place Monge -metroaseman lähellä: siellä voit vierailla mm. evoluutiosta kertovassa Grande Galerie de l‘évolutionissa, paleontologisessa, entomologisessa ja minereologisessa pisteessä. Viisikerroksisessa rakennuksessa ja sen 28 hehtaarin alalla astelet savannille ja tapaat kirahveja, ihmettelet valaan luurankoa, ihailet värikkäitä perhosia ja noin 600 000 erikoista kiveä ja mineraalia eri puolilta maailmaa. Suostuisivatpa ranskalaiset vain kertomaan kaikesta myös englanniksi!
  • Kasvitieteelliset puutarhat, joista 195 hehtaarin suuruinen upea Arboretum de Chèvreloup komeilee lähellä Versaillesin palatsia. Alueen osti aikoinaan Ludvig XIII, myöhemmin se kaupattiin Napoleonille ja sitten osaksi luonnonhistoriallista museota. Puutarha oli heitteillä ja hylättynä vuosien 1940–1960 välillä, mutta tänään sinua tervehtivät sen syleilyssä yli 15 000 eri kasvilajia.
  • Eläintarhat, joista Pariisin ainoa, eli Parc Zoologique de Paris (Zoo de Vincennes) avaa jälleen ovensa yleisölle huhtikuussa 2014. Lähes 15 hehtaarin alueella pääset keskelle viittä eri biologista vyöhykettä: niin Patagonia, Sahel-Sudan, Eurooppa, Guyana kuin Madagaskar levittäytyvät ympärilläsi eläimineen ja kasveineen. Eläintarha toimii vuodesta 1934, mutta oli 2008–2014 kiinni kunnostus- ja laajennustöiden vuoksi. Lippujen hinnat alkaen 14 €, aukioloajat vaihtelevat vuodenajan ja päivän mukaan. Osoite: Avenue de Saint-Maurice 53.
  • Musée de l’Homme, Ihmiskunnan luonnonhistoriallinen museo (Trocadero-metroaseman vierellä): Vuoden 2015 alkuun kunnostustöiden vuoksi suljettuna oleva 16. kaupunginosassa sijaitseva museo esittelee esihistoriaa, etnografiaa ja antropologiaa, sekä niihin liittyviä esineitä ja fossiileja. Kuninkaallisten ja yksityisten lahjoittajien ”kummastuskaapeista” esiin kaivamat ja vaikuttavat kokoelmat ulottuvat aina 3,5 miljoonan vuoden päähän. Osoite: Palais de Chaillot 17.

Kommentit

Ranskan luonnonhistorian museo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>