Pariisi passi eli ”Paris Pass” on pääsylippu, jonka hankkimalla pääsee lukuisiin museoihin ja nähtävyyksiin sekä kulkee ilmaiseksi metrolla ja muilla julkisilla liikennevälineillä. Vastaavanlaisia lippuja on käytössä kaikissa maailman suurkaupungeissa. Se on oikeastaan kuin tivolin ranneke, jolla voi huvitella kaikissa laitteissa jonottamatta jokaisella lippuluukulla erikseen.

Ennen passin hankkimista kannattaa kuitenkin hieman miettiä ja kylmänrauhallisesti laskea, missä paikoissa haluaisi käydä. Passilla pääsee kätevästi ohi jonojen, eikä kallisarvoista aikaa siten kulu turhaan lippujonoissa seistessä. Kannattaa silti säilyttää maltti, eikä yrittää juosta tukka putkella läpi jokaista museota, johon kyseisellä passilla pääsee.

Passeja myydään 2, 4 ja 6 päivän mittaisina. Vastaavat lippujen hinnat ovat aikuiselta 105 €, 153 € ja 186 €. Toisinaan saatta olla menossa jokin erikoiskampanja, kuten ”4 päivän lippu maksaa vain 137 € ja 6 päivän lippu 167 €”. Useimmiten tuollainen tarjous on voimassa ”vain tänään” ja mahdollisesti huomennakin ”vain tänään”. Lapset (4-11 v.) ja teinit (12-17 v.) saavat lippunsa selvästi halvemmalla. Lipun voi, ja se kannattaakin tilata etukäteen.  Tällöin saa esimerkiksi yllä mainitut alennukset ja voi tutustua lipun käyttöön jo kotona etukäteen. Mukana tulee lisäksi aina kattava opaskirja, josta löytyy kartta ja tietoa kohteista osoitteineen ja aukioloaikoineen.  Toimitus Suomeen maksaa noin 8 euroa per lähetys, jos on aikaa odottaa max. 12 päivää. Jos lähtöön on vähemmän aikaa, kannattaa toimituksen kohdalla valita ”Collect in Paris” -vaihtoehto, jolloin liput voi noutaa annetusta osoitteesta Pariisissa. Nouto maksaa 2 euroa.

Ostettu lippu on voimassa vuoden ostopäivästä ja aktivoituu, kun lippua käyttää ensimmäisen kerran. Kannattaa huomata, että voimassaolo on nimenomaan kalenteripäiviä, ei vuorokausia. Se tarkoittaa, että jos käytät kahden päivän lippua ensimmäisen kerran lauantai-iltana, lippu on voimassa sunnuntai-iltaan asti. Sillä ei siis ole mitään merkitystä, mihin aikaan päivästä alat käyttää lippua. Tämä eroaa monissa muissa kaupungeissa olevista vastaavista lippuista, joissa voimassaolo lasketaan yleensä vuorokausina.

Mihin passilla pääsee?

Paris-pass.com verkkosivuilla sanotaan, että kortilla pääsee yli 60 kohteeseen (attractions).  Joukossa on museoita, näyttelyitä ja gallerioita. Pääsy turistiajelulle (”hop-on-hop-off”), jokiristeilylle ja viininmaistajaisiin.  Laitoin sivun loppuun listan kohteista, joka tätä kirjoitettaessa on voimassa. Näihin kohteisiin siis pääsee ilmaiseksi, ja niiden lisäksi on vielä joitakin paikkoja, joihin saa kortilla alennusta.

Kannattaako passi ostaa?

Pelkästään taloudellisesta näkökulmasta ajatellen passilla säästää jonkin verran. Käytännössä säästö ei ole kovin suuri, kaikissa kohteissa kun ei muuten tulisi käytyä. Avainsana passissa onkin sen vaivattomuus. Kun vielä hankkii passin etukäteen, tulee tutustuneeksi kohteisiin jo valmiiksi. Kun saavut Pariisiin, sinulla on hankittuna niin matkaliput julkisiin kulkuvälineisiin kuin liput museoihin ja nähtävyyksiin. Perillä mielstäsi vaivaa siten monta huolta vähemmän. Toisaalta, jos aiot keskittyä huolella vain muutamaan museoon, Paris Pass ei ole hyvä ratkaisu. Esimerkiksi kertalippu Louvreen maksaa 10 euroa, ja taiteen ystävä saa siellä helpolla kulumaan koko päivän. Tai viikon. Kannattaa myös huomata, että pitkästä listasta huolimatta kaikkiin paikkoihin passilla ei pääse. Esimerkiksi Eiffel-torni loistaa poissaolollaan.

Tarkista täällä esitetyt tiedot ja varsinkin hinnat  parispass.com:n omilta verkkosivuilta.

Lista kohteista joihin pääsee Paris Pass kortin hankkimalla.

Abbaye Royale De Chaalis – Museum Jacquemart Andre
Arc De Triomphe
Archaeological Crypt of Notre-Dame
Ô Château Wine Tasting
Basilica Cathedral of Saint-Denis
Bateaux Parisiens River Cruise
Centre Pompidou – National Modern Art Museum
Chapelle Expiatoire
Château de Maisons-Laffitte
Château de Pierrefonds
Château de Vincennes
Château Fontainebleau
Compiegne Château
Conde Museum – Château de Chantilly
Dali Museum
Grevin Wax Museum
Gustave Moreau Museum
House of Auguste Rodin at Meudon
La Conciergerie
Louvre Museum
Maurice Denis Museum
Montparnasse Tower
Musée de l’Institut du Monde arabe
Musée du Quai Branly
Musée Nissim De Camondo
Museum of 3D Relief Maps
Museum of Air and Space
Museum of Decorative Arts
Museum of Fashion and Textiles
Museum of French Liberation
Museum of Music
Museum of Public Health in Paris
Museum of Publicity
Museum of the Army and Tomb of Napoleon
Museum of the Arts and Invention
Museum of the Asian Arts
Museum of the Cinema
Museum of the Sewers of Paris
National Archaeology Museum of Saint-Germain-En-Laye
National Museum Of Eugéne Delacroix
National Museum of Port-Royal de Champs
National Museum of the Middle Ages
National Navy Museum
Notre Dame Cathedral
Opera De Paris – Palais Garnier
Palace of Versailles
Panthéon
Paris Bus Tour
Paris Fashion Museum
Paris Science Museum
Postal Museum
Rodin Museum
Sainte-Chapelle
Sevres Ceramics Museum
The National Museum of the Renaissance
The Orsay Museum
The Palace of Malmaison
The Paris Story
The Paris Tropical Aquarium
The Rambouillet Palace
Villa Savoye

 


Kommentit

Pariisi passi — 5 kommenttia

  1. Pariisi Passin valitsevien kannattaa muistaa muitakin pointteja, kuin vain pääsylippujen hinnat sinällään. Esimerkiksi itseä kiinnostavista kohteista kannattaa tehdä lista, kalleus- ja tärkeysjärjestyksessä, jotta niitä kivoja kalliita kohteita ehtii koluta reilusti. Lisäksi passin käyttöä ei koskaan kannata aloittaa iltapäivällä, saati sitä myöhemmin, päivät lasketaan nimittäin kalenterin mukaan. Jos kaipaat lisävinkkejä kaupunkipassien käyttöön liittyen, voit lukea sellaisia sivustolta http://kaupunkilomalle.com

  2. Kannattaa myös ottaa huomioon, ettei passilla pääse kaikkiin suosittuihin kohteisiin, kuten tuossa artikkelissa kerrottiinkin. Toisaalta Paris Passilla ei ole rahallista rajoitusta, vaan sitä voi käyttää yhden vuorokauden aikana niin paljon, kuin vain ehtii (tosin kuin London Passia, jolla on moinen puntakatto!)

  3. Pariisi passia koskevat tiedot on tietääkseni edelleen suunnilleen nuo yllä kerrotut. Lontoosta poiketen Pariisissa monet suosituimista nähtävyyksistä ei ole yleisölle ilmaisia, eli suosittelen minäkin passin ostoa, jos aiot ehtiä vähän joka paikkaan. Tavallisetsi siis sillä ekalla Pariisin matkalla…seuraavilla kerroilla jo osaa rajoittua niihin kiinnostavimpiin ja mielekkäimpiim.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>