Maailmannäyttely

Pariisi on kuuluisa vuoden 1900 maailmannäyttelystään. Maailmannäyttelyitä oli siihen mennessä järjestetty jo 50 vuotta ja niitä oli ollut myös Pariisissa jo ennen tätä, kuten myös sen jälkeen. Vuoden 1900 näyttely oli kuitenkin jotain vallan ainutlaatuista ja suurimittaista. Olihan alkamassa uusi vuosisata ja tulevaisuuden teknologiat olivat jo käsillä. Ihmisen mahdollisuudet hallita ympäristöään ja luoda parempi maailma kaikille oli tuolloin suorastaan käsin kosketeltavaa. Oli keksitty valokuvaus ja elokuvat. Ihminen pystyi liikkumaan autolla ja jopa lentämään pitkiä matkoja ilmalaivalla. Teräksestä valmistetut höyrylaivat kiisivät Atlantin yli aikataulussaan säästä ja tuulista huolimatta.

Silloin ei vielä järjestetty muita suuria, kansainvälisiä tapahtumia, joten maailmannäyttelyihin saapui vieraita kaikilta maapallomme nurkilta. Olympiakisat, jotka ovat nykyajan megatapahtuma, olivat alkaneet vasta neljä vuotta aiemmin. Pariisin vuoden 1900 näyttelyssä olympiakisat olivat yhtenä tapahtumana.

Kymmenen vuotta aiemmin pidettyä maailmannäyttelyä varten oli pystytetty korkea torni, joka oli tarkoitus purkaa pois näyttelyn jälkeen, osittain koska se oli saanut osakseen kiivaan negatiivista huomiota. Tornia kutsuttiin rakentajansa mukaan Eiffelin torniksi. Tätä näyttelyä varten torniin tehtiin parannuksia, joiden ansiosta yleisö pääsi hissillä toiselle tasanteelle asti.

Näyttelyssä oli esillä myös ensimmäistä kertaa  äänielokuva. Toinen ihme oli liukuportaat, eräänlaiset liikkuvat jalkakäytävät. Rodolf Diesel esitteli uudenlaisen moottorityypin, dieselmoottorin. Keksijänsä nimeä kantaneesta moottorista tuli ainakin seuraavaksi sadaksi vuodeksi maailmantalouden työjuhta.

Seuraava ja toistaiseksi viimeinen maailmanäyttely Pariisissa oli vuonna 1937. Näitä ennen näyttelyt oli järjestetty Pariisissa vuosina 1855, 1867, 1878 ja 1889. Mikään näistä ei kuitenkaan noussut samaan maineeseen kuin vuoden 1900 näyttely.

3 Responses to Maailmannäyttely

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.