Versaillesin palatsi sijaitsee Pariisin lounaispuolella Versaillesissa. Alun perin tämä upea linnoitelma rakennettiin Ludvig XIII:n metsästyslinnaksi, niin uskomattomalta kuin se tänään kuulostaakin! Ensimmäiset rakennukset valmistuivat vuonna 1624. Alkuperäisen suunnitelman vastaisesti palatsi muutettiin Aurinkokuninkaanakin tunnetun Ludvig XIV:n määräysten mukaan hovin käyttöön. Suurten muutostöiden jälkeen uskomatonta luksusta tulviva palatsi oli valmis vastaanottamaan kunniallisen tehtävän. Tänä aikana muovautui myös kuuluisa barokkityyli.

Palatsi on yksi maailman loisteliaimmista ja suurin laatuaan koko Euroopassa. Ludvig XIV siirsi hovin Pariisista Versaillesiin lopullisesti vuonna 1682, ja se toimi maan poliittisena keskuksena sekä kuninkaan asuntona aina vuoden 1789 vallankumoukseen asti. Vielä nykypäivänäkin palatsissa on jonkin verran poliittista toimintaa, sillä Ranskan hallitus ja eduskunta kokoontuvat ajoittain palatsin tiloissa.

Palatsi on erityisen tunnettu peilisalistaan, jossa allekirjoitettiin Versaillesin rauhansopimus. Salissa on 70 metriä pitkä, upea käytävämäinen huone, jonka toisella seinällä on suuret, palatsin puitsoon avautuvat ikkunat ja toisella seinällä vastaavilla kohdilla suuret peilit, joiden mukaan sali on nimetty.

[ad name=”GA 468 x 60″]

Palatsin toinen tunnettu nähtävyys on palatsia ympäröivä  valtava puistoalue, johon kuuluu lukuisia patsaita ja suihkulähteitä. Puutarhan keväinen kukkaloisto on erityisen mieleenpainuva näky. Palatsi ja puisto kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Palatsi sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä ja sinne on helppo päästä myös julkisilla kulkuneuvoilla. Pariisin keskustasta lähtevä juna pysähtyy Versaillesissa ja matka kestää noin puoli tuntia. Palatsi on auki päivittäin lukuun ottamatta maanantaita ja pääsylipun hinta on 18 euroa.


Kommentit

Versaillesin palatsi — 2 kommenttia

  1. Versaillesissa suosittelen jokaista käymään Pariisinloman aikana, sillä palatsi ja sen valtava puutarha on aivan ainutlaatuisia. Niiden puitteissa pääsee leikkimään Aurinkokuninkaan hovivierasta ja ihmettelmään silloista rikkaiden eloa. Ilmankos kansa nousi aikanaan kuninkaallisa vastaan… tavalliset kuolevaiset varmaan elivät lähinnä Hugon Kurjien tapaan. Tänään palatsissa on kuitenkin vain osa sen entisistä huonekaluista, sillä suurin osa niistä myytiin huutokaupassa 1700-luvun lopulla. Mitenköhän noin suuri palatsi muuten pidettiin talvisaikaan lämpimänä, vai pidettiinkö?

  2. Juu, Versaillesissa kannattaa käydä, vaikkei historia juurikaan kiinostaisi, tai arkkitehtuuri. Siellä jos missä todella tajuaa, kuinka törsääväistä porukkaa kuninkaalliset on aina olleet, ja tietysti kansan kustannuksella. Pakko kuitenkin myöntää, että suu loksahtaa auki ja pää menee pyörälle non uskomattomissa puitteissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>