Jalkapallo Pariisissa

Neymar Jr, yksi parhaista PSG :n pelaajista. Hän siirtyi Barcelonasta Parisiin 2017 kesällä.

 Pariisi, tunnetaan myös nimellä “La ville lumière” eli valon kaupunki, on täynnä jalkapallohimoa ja on Ranskan parhaan joukkueen eli PSG :n kotikaupunki. Pariisissa on kaksi kuuluisaa stadionia: Stade de France (jossa Ranskan jalkapallomaajoukkue pelaa ja jossa on pelattu kaikki Coupe de France :n finaalit vuodesta 1998), Parc des Princes joka on PSG :n eli Paris Saint-Germainin kotikenttä, Stade Sébastien Charléty (Paris FC :n kotikenttä) ja Stade Olympique Yves du Manoir (käytetään myös Racing 92 rugbyklubille).

 

Pariisin ammattilaisjoukkueisiin kuuluvat vain Red Star FC, Paris FC ja PSG. Nämä joukkueet pelaavat kolmessa ensimmäisessä ammattilaisliigassa. PSG pelaa Ligue 1, Paris FC pelaa Ligue 2 ja Red Star FC pelaa Championnat Nationalissa. PSG, joka tunnetaan myös nimellä “Les Rouges et Bleus” eli sinipunaiset on näistä joukkueista nuorin, se perustettiin vasta vuonna 1970. Heillä on maskottina ilves. PSG on voittanut kuusi liigamestaruutta, 11 Coupe de France-mestaruutta ja seitsemän Coupe de la ligue-mestaruutta.

PSG :llä on myös todella hyvä joukkue, jossa näemme esimerkiksi Neymarin, Cavanin, Verrattin, Di Marian ja Mbappen. Edinson Cavani, joka on Uruguaylainen hyökkääjä, on yksi Ranskan liigan vaarallisimmista hyökkääjistä ja hän on yhteensä tehnyt yhteensä 150 maalia heille. PSG ottaa myös kantaa Ranskan kiinnostavimpaan derbyyn: PSG-Olympique de Marseille. Tämä derby alkoi PSG :n ensimmäisen liigavoiton jälkeen vuonna 1985 ja on todella kiinnostava ottelu mennä katsomaan, suosittelisin itse. PSG :llä on myös todella iso määrä huligaanikannattajia eli ultria ja he aiheuttavat paljon ongelmia suurien otteluiden aikana, varsinkin derbypäivinä.

 

Pariisin alueella on paljon juniorijoukkueita ja alaikäisten joukkueiden ja pelaajien määrä on suuri. Clairefontaine on kuuluisin ja paras nuorten jalkapalloakatemia Pariisin alueella. Sinne pääsee ainoastaan parhaat Pariisin alueen junioripelaajat ja monet kykyjenetsijät isoista joukkueista tulevat katsomaan nuorten peliä siellä. Melkein jokaisessa kaupungissa on ainakin yksi juniorijoukkue ja sisäänpääsy maksu on yleensä noin 190€. FFF eli Fédération Française de Football pitää huolta kaikista junioriliigoista ja turnauksista. Kentät vaihtelevat ruohokentistä tekonurmikenttiin ja 14 vuotiaasta asti pelataan isokokoisilla kentillä. Sitä ennen pelataan ottelut kentän puolikkaalla. Tuomariksi voi hakea kun on täyttänyt 16 vuotta ja voi päästä esimerkiksi juniorijoukkueen erotuomariksi. Jalkapallo on nuorille tärkeä laji ja he jalkapallon taso Ranskassa on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Suomessa.

Cristiano Ronaldo Pariisissa kultaisen pallon kanssa.

 

Pariisilainen lehti nimeltään France Football antaa joka vuonna maailman parhaan pelaajan palkinnon eli kultaisen pallon parhaalle kauden parhaalle pelaajalle maailmassa. Monia kuuluisia pelaajia on nostanut tämän kultaisen pallon muun muassa ranskalainen Michel Platini mutta viime vuosina kisa on ollut ainoastaan Cristiano Ronaldon (katso kuva yläpuolella) ja Lionel Messin välillä. Kummatkin pelaajat ovat voittaneet kultaisen pallon viisi kertaa.

Jalkapalloa muissa Euroopan pääkaupungeissa:

Viitteitä

“Ballon D’Or.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Ballon_d%27Or.

Cristiano Ronaldo Wins 5th Ballon D’Or. The Sun, www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2017/12/nintchdbpict000371672368.jpg?strip=all&w=757.

“Football in Paris.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 13 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_Paris.

“Neymar Signed by PSG.” Lemde, Lemde, img.lemde.fr/2017/08/04/0/0/5394/3596/534/0/60/0/ab4e918_5760496-01-06.jpg.

“Red Star Football Club.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 16 Dec. 2017, fr.wikipedia.org/wiki/Red_Star_Football_Club.

“Paris FC.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Paris_FC.

“Paris Saint-Germain F.C.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 16 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Paris_Saint-Germain_F.C.

“9. Edinson Cavani.” The Football Site, Soccer Base, www.soccerbase.com/players/player.sd?player_id=51359