Pariisin nähtävyydet: Ile de la Cité

Notre-Damen katedraali

Notre-Dame katedraali on yksi Pariisin tunnetuimmista maamerkeistä ja tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se sijaitsee Ile de la Citén saarella Seinen keskellä ja on ollut yli 800 vuoden ajan yksi Euroopan merkittävimmistä goottilaisista katedraaleista. Katedraali tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan, erityisesti sen kahdesta massiivisesta kellotornista sekä kuuluisasta ruusikkomaalauksesta. Notre-Dame on myös tunnettu Victor Hugon klassisen romaanin ”Kultainen kellonsoittaja” tapahtumapaikkana.

Katedraali on suosittu turistikohde ympäri vuoden, ja sen katolta avautuu upea näkymä yli Pariisin kaupungin. Vuonna 2019 Notre-Dame koki kuitenkin traagisen tulipalon, joka vaurioitti rakennusta pahasti. Katedraalia on sen jälkeen kunnostettu ja se pyritään saamaan takaisin entiseen loistoonsa.

Sainte-Chapelle

Toinen merkittävä nähtävyys Ile de la Citén saarella on Sainte-Chapelle eli Pyhän Kappelin kirkko. Rakennus tunnetaan erityisesti upeista lasimaalauksistaan, jotka kertovat Raamatun tarinoita. Sainte-Chapelle rakennettiin 1200-luvulla kuningas Ludvig IX:n toimesta säilyttämään Pyhää ristiä ja muita pyhiä esineitä, ja sen upeat lasimaalaukset kertovat kuninkaan hankkimien pyhäinjäännösten tarinoita.

Sainte-Chapelle on pienempi kuin Notre-Dame, mutta sen upeat lasimaalaukset ja kaunis goottilainen arkkitehtuuri tekevät siitä unohtumattoman vierailukohteen. Kirkko sijaitsee lähellä Notre-Damea ja kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Conciergerie

Kolmas mielenkiintoinen nähtävyys Ile de la Citén saarella on Conciergerie, entinen kuninkaallinen palatsi, joka toimi myöhemmin vankilana. Conciergeriessa vangittiin ja teloitettiin monet Ranskan vallankumouksen aikaiset poliittiset vangit, kuten Maria Antoinette. Vankilasta on säilynyt osia, jotka antavat vierailijoille käsityksen siitä, millaista elämä oli vankilassa aikoinaan.

Conciergerie on mielenkiintoinen nähtävyys historiasta kiinnostuneille ja se tarjoaa kiehtovan katsauksen Ranskan vallankumouksen aikaiseen aikaan. Vierailu Conciergeriessa on hyvä tapa oppia lisää Ranskan historiasta ja saada käsitys siitä, millaista elämä oli vankilassa tuon aikakauden poliittisten vankien näkökulmasta.

Matkakohde: Pariisi

Pont Neuf -silta

Pariisin sydämessä sijaitseva Pont Neuf -silta on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Vaikka nimensä mukaisesti se tarkoittaa ”uutta siltaa”, Pont Neuf on itse asiassa Pariisin vanhin silta, valmistuen vuonna 1607. Sillan suunnitteli arkkitehti Baptiste Androuet du Cerceau, ja sen erottavat ominaisuudet ovat sen kaksi pientä saarta, joita se ylittää. Pont Neuf tarjoaa upeat näkymät Seinejoelle ja sen varrella sijaitseville historiallisille rakennuksille, kuten Louvren museolle ja Notre Damen katedraalille.

Vert-Galantin puisto

Ile de la Citén eteläkärjessä sijaitseva Vert-Galantin puisto on rauhallinen keidas keskellä vilkasta kaupunkia. Puisto on nimetty Ranskan kuningas Henri IV:n mukaan, jota kutsuttiin lempinimellä Vert-Galant, tarkoittaen intohimoista rakkaudenharrastajaa. Puistossa voi ihailla Seinejoen virtausta ja rentoutua vehreässä ympäristössä. Puiston penkit houkuttelevat paikallisia ja turisteja istumaan hetkeksi ja nauttimaan kauniista maisemista.

Ile de la Cité historia

Ile de la Cité on yksi Pariisin kahdesta luonnollisesta saaresta, ja se on kaupungin historian ytimessä. Saari on toiminut asutuskeskuksena jo antiikin ajoilta lähtien, ja siellä sijaitsee useita tärkeitä rakennuksia, kuten Notre Damen katedraali, Sainte-Chapellen kappeli ja Conciergerie-palatsi. Ile de la Citélla tapahtui myös merkittäviä tapahtumia Ranskan vallankumouksen aikana, kuten kuningatar Marie Antoinetten vangitseminen Conciergeriessa. Käveleminen saaren kapeilla kujilla ja tutustuminen sen historiallisiin monumentteihin on kuin aikamatka menneisyyteen, joka tekee vierailusta unohtumattoman.

Marché aux Fleurs

Ile de la Cité on yksi Pariisin tunnetuimmista alueista, ja siellä sijaitsee monia upeita nähtävyyksiä. Yksi näistä on Marché aux Fleurs eli Kukkatori. Tämä kaunis kukkatori on perustettu jo vuonna 1808 ja se on yksi vanhimmista ja suurimmista kukkatoreista Pariisissa. Tori sijaitsee lähellä Seinen jokea, ja siellä voi ihailla upeita kukkia ja muita kasveja. Paikka on suosittu niin paikallisten asukkaiden kuin turistienkin keskuudessa, ja sieltä voi ostaa kauniita kukkia muistoksi Pariisin matkalta.

Palais de Justice

Ile de la Citén toinen merkittävä nähtävyys on Palais de Justice eli Oikeustalo. Tämä upea rakennus on yksi vanhimmista ja tärkeimmistä oikeustaloista Pariisissa. Rakennus on peräisin 1300-luvulta, ja siellä sijaitsee muun muassa Pariisin tuomioistuimet ja osa Ranskan korkeimmasta oikeudesta. Palais de Justice on myös yksi Pariisin suurimmista rakennuksista, ja sen upea arkkitehtuuri ja historia tekevät siitä ehdottomasti vierailun arvoisen kohteen Ile de la Citélla.

Citén metroasema

Ile de la Citén kolmas merkittävä nähtävyys on Citén metroasema. Tämä metroasema on yksi Pariisin vanhimmista metroasemista, ja se sijaitsee aivan Ile de la Citén keskellä. Asema on viihtyisä ja helposti saavutettavissa, ja sieltä on hyvät yhteydet eri puolille kaupunkia. Metroaseman läheisyydestä löytyy myös monia muita mielenkiintoisia kohteita, kuten Notre Damen katedraali ja Sainte-Chapelle -kirkko. Citén metroasema on siis erinomainen lähtöpaikka tutustua Ile de la Citén upeisiin nähtävyyksiin ja koko Pariisin kaupunkiin.

Aiheeseen liittyviä linkkejäPariisin nähtävyydet

Ile de la Cité

  • Notre Dame – Kaunis goottilainen katedraali Ile de la Citén saarella.
  • La Conciergerie – Entinen kuninkaallinen linna, joka toimii nykyisin museona ja näyttelytilana.
  • Sainte-Chapelle – Upea 1200-luvulta peräisin oleva kappeli, jossa on upeita lasimaalauksia.