Matkakohde: Pariisi

Pääaihe: Pariisin nähtävyydet

Historia

Pariisi tunnetaan maailmanlaajuisesti kauniista historiallisista nähtävyyksistään. Yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä on Sainte-Chapelle -kappeli, joka sijaitsee Île de la Cité -saarella Seinen varrella. Sainte-Chapelle on peräisin 1200-luvulta ja se rakennettiin ranskalaisen kuninkaan Ludvig IX:n toimesta. Kappelin tarkoituksena oli säilyttää pyhäinjäännöksiä ja uskonnollisia esineitä.

Kappelin historia juontaa juurensa keskiajalle, jolloin kuningas Ludvig IX halusi rakentaa uuden kappelin palvomaan pyhäinjäännöksiä. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1241 ja kappeli valmistui jo kahdessa vuodessa. Sainte-Chapelle toimi kuninkaallisen hovin kappelina ja pyhäinjäännösten säilytyspaikkana.

Sijainti

Sainte-Chapelle sijaitsee Pariisin sydämessä Île de la Cité -saarella, joka on yksi kaupungin vanhimmista osista. Kappeli on helposti saavutettavissa jalan tai julkisilla liikennevälineillä, ja se vetää vuosittain tuhansia turisteja ihastelemaan sen upeaa arkkitehtuuria ja sisustusta.

Kappelin yläkerrassa sijaitsevat upeat lasimaalaukset, jotka ovat yksi Euroopan merkittävimmistä goottilaisista taiteen näytteistä. Sisäänkäynti kappeliin tapahtuu ulkopuolelta kappelin alakerran kautta, ja vierailijat voivat ihailla upeita kattomaalauksia ja veistoksia.

Arkkitehtuuri

Sainte-Chapelle tunnetaan erityisesti upeasta goottilaisesta arkkitehtuuristaan ja lasimaalauksistaan. Kappelin yläkerrassa sijaitsevat upeat lasimaalaukset kertovat Raamatun tarinoita ja pyhimysten elämää. Lasimaalaukset ovat säilyneet lähes alkuperäisessä kunnossaan ja luovat upean valon ja värin leikin kappelin sisätiloihin.

Kappelin sisustus on koristeellinen ja yksityiskohtainen, ja siellä on paljon goottilaista veistotaidetta ja koristeita. Sainte-Chapelle on todellinen taideteos ja se hurmaa vierailijat kauneudellaan ja historiallisella merkityksellään. Kappeli on suosittu vierailukohde Pariisissa ja se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua keskiaikaiseen arkkitehtuuriin ja taiteeseen.

Pariisin nähtävyydet: Sainte-Chapelle

Lasimaalaukset

Sainte-Chapelle on yksi Pariisin upeimmista ja vaikuttavimmista rakennuksista, jonka tunnusmerkki ovat sen upeat lasimaalaukset. Rakennus sijaitsee Ile de la Citen saarella Seinen varrella ja se on rakennettu 1200-luvulla. Sainte-Chapellea pidetään yhtenä maailman parhaista esimerkeistä goottilaisesta arkkitehtuurista.

Katedraalin yläkerran lasimaalaukset kuvaavat Raamatun kertomuksia aina luomiskertomuksesta Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen asti. Lasimaalaukset ovat valtavan kauniita ja värikkäitä, ja niiden yksityiskohtaisuus ja taidokkuus ovat todella vaikuttavia. Ne ovat säilyneet yli 700 vuotta lähes ennallaan, mikä on todellinen ihme ottaen huomioon niiden haurauden.

Uskonnollinen merkitys

Sainte-Chapelle rakennettiin alun perin säilytyspaikaksi Pyhän Ristin ja muiden religioottisten esineiden säilyttämiseksi, mutta sittemmin siitä tuli myös kuninkaan kappeli. Rakennus on ollut tärkeä osa Pariisin uskonnollista elämää vuosisatojen ajan, ja siellä on pidetty lukuisia uskonnollisia seremonioita ja tilaisuuksia.

Katedraali symboloi myös ristiretkeläisten voittoa ja menestystä, ja sen rakentaminen oli merkki kuninkaan vallasta ja uskonnollisesta arvokkuudesta. Sainte-Chapelle on siis paitsi upea arkkitehtoninen saavutus, myös tärkeä osa Ranskan uskonnollista historiaa.

Hugoimme

Sainte-Chapelle on ollut myös kirjallisuuden ja taiteen inspiraation lähde. Esimerkiksi kuuluisa ranskalainen kirjailija Victor Hugo mainitsee Sainte-Chapellen teoksessaan ”Notre-Dame de Paris”. Hugo kuvasi rakennusta kauniisti ja ylisti sen arkkitehtuuria ja lasimaalauksia.

Nykyään Sainte-Chapelle on suosittu turistikohde ja siellä vierailee vuosittain tuhansia ihmisiä ihailemassa sen kauneutta ja historiaa. Katedraali on yksi Pariisin ikonisimmista nähtävyyksistä, ja se on ehdoton must-see kohde kaikille kaupunkiin matkaaville.

Joten jos matkustat Pariisiin, älä missaa tilaisuutta vierailla Sainte-Chapellessa ja ihailla sen upeita lasimaalauksia ja uskonnollista merkitystä.

Pääsy ja liput

Sainte-Chapelle eli Pyhän kappelin on yksi Pariisin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Île de la Cité -saarella Seinen varrella. Pariisiin matkaavien kannattaa varata aikaa vierailla tässä upeassa goottilaisessa kappelissa, joka tunnetaan erityisesti upeista lasimaalauksistaan. Sainte-Chapelle on avoinna päivittäin, ja sinne on helppo saapua julkisilla kulkuneuvoilla tai kävellen.

Jos haluat vierailla Sainte-Chapelle-kappelissa, suosittelemme ostamaan liput etukäteen. Näin voit välttää jonottamisen ja varmistaa pääsysi sisään. Liput voi ostaa virallisilta verkkosivuilta tai eri matkatoimistoilta. Aikuisen lipun hinta on noin 10-15 euroa, riippuen siitä haluatko pelkän pääsylipun vai opastetun kierroksen.

Vierailuvinkit

Kun vierailet Sainte-Chapelle-kappelissa, varaa aikaa ihailla sen upeita lasimaalauksia. Kappelin yläkerrassa sijaitsevassa yksityisessä kappelissa on yli 1 100 neliömetriä upeita lasimaalauksia, jotka kertovat Raamatun tarinoita. Valon ja värin leikki lasimaalauksissa luo upean tunnelman kappeliin, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Muista myös tutustua kappelin historiaan ja arkkitehtuuriin. Sainte-Chapelle on rakennettu 1200-luvulla ja se oli alun perin Ranskan kuninkaan palatsikappeli. Kappelin goottilainen arkkitehtuuri ja upeat yksityiskohdat ovat vaikuttavia, ja ne kertovat aikansa uskonnollisesta ja poliittisesta merkityksestä.

Kun vierailet Sainte-Chapellessa, muista kunnioittaa paikan pyhyyttä ja hiljaisuutta. Kappeli on yhä käytössä jumalanpalveluksissa ja hengellisissä tilaisuuksissa, joten vierailijoiden odotetaan käyttäytyvän asiallisesti ja kunnioittavasti.

Lähellä olevat nähtävyydet

Sainte-Chapelle-kappelin läheisyydessä on muitakin mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joita kannattaa vierailla samalla kertaa. Île de la Cité -saarelta löytyy esimerkiksi Pariisin tunnetuin maamerkki Notre Damen katedraali sekä Conciergerie, entinen kuninkaan linna ja vankila. Saarella voi myös kävellä Seinen rannalla ja nauttia kauniista maisemista.

Jos olet kiinnostunut taiteesta ja historiasta, suosittelemme myös vierailemaan Louvressa, joka on yksi maailman tunnetuimmista taidemuseoista. Louvren upeat kokoelmat ja arkkitehtuuri ovat näkemisen arvoisia, ja se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Sainte-Chapellesta. Pariisi tarjoaa lukemattomia nähtävyyksiä ja elämyksiä, ja Sainte-Chapelle on ehdottomasti yksi niistä.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Sainte-Chapelle – Gothic chapel known for its stunning stained glass windows depicting biblical scenes. Located on the Île de la Cité in the heart of Paris.