Yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä on upea Riemukaari, ranskalaiselta nimeltään Arc de Triomphe. Vuonna 1806 Napoleon Bonaparte aloitti sen rakentannustyöt, mutta vaikuttava kaari valmistui vasta 1836, viiveen syynä oli yksinkertaisesti se, että tällä aikavälillä Napoleon syöstiin vallasta. Tämä 49,5 metriä korkea antiikin vuosilta vaikutteita saanut kaari on yksi maailman tunnetuimmista sotamonumenteista ja Eiffel-tornin rinnalla yksi Pariisin kiistattomista symboleista.

Monumentin suunnitteli arkkitehti Jean Chalgrin Napoleonin toimeksiannosta, ja se on kunnianosoitus Napoleonin sodissa Ranskan puolesta taistelleille ja kaatuneille sotilaille. Arkkitehti kaiverrutti kaikkien sodissa kaatuneiden nimet Riemukaaren pintaan kunnioittaen näin heidän muistoaan. Kaaren alaosissa on neljä erittäin suurta veistosta, jotka kuvaavat 1700- ja 1800- lukujen tärkeitä tapahtumia.  Riemukaaren suunnittelussa esikuvina olivat antiikin tyyli sekä kuuluisa Tituksen Riemukaari, joka sijaistee Roomassa.

Riemukaari sijaitsee Place Charles de Gaulle –nimisellä aukiolla Pariisin länsiosassa. Aukio on myös suuri liikenneympyrä, jolla 12 leveää puistokatua eli bulevardia kohtaavat. Kuuluisin näistä lienee Avenue des Champs-Elysees, johon nähden Riemukaari on kohtisuorassa.

Myöhemmässä vaiheessa Riemukaaren alapuolelle on asetettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleiden kunniaksi tuntemattoman sotilaan hauta. Haudan vieressä palaa ikuinen liekki, joka haudan ohella on sekin ensimmäisen maailmansodan aikana taistelleiden ja kaatuneiden, tunnistamattomiksi sankareiksi jääneiden sotilaiden muistomerkki. Vuosittainen muistoseremonia pidetään marraskuun 11. päivä, Ranskan ja Saksan välisen vuoden 1918 rauhansopimuksen vuosipäivänä.

Riemukaaren huipulla on näköalatasanne, josta avautuu panoraamanäkymä Pariisiin ja Riemukaaresta lähteville kahdelletoista pääväylälle. Tasanteelta voi ihailla panoraamanäkymiä, jotka ulottuvat Eiffel-tornista Sacré-Cœuriin ja La Défensen moderniin kaupunkiin. Tämä näkymä korostaa Pariisin monimuotoisuutta ja arkkitehtonista kauneutta. Ylös pääsee joko hissillä tai portaikkoa pitkin, ja vaiva palkitaan upeilla näkymillä sekä mahdollisuudella kokea Pariisi lintuperspektiivistä. Tämä kokemus on suosittu niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa, ja se tarjoaa täydellisen tilaisuuden ottaa muistoksi unohtumattomia valokuvia.

Riemukaari ei ole vain merkittävä historiallinen monumentti, vaan myös elävä osa Pariisin kaupunkikulttuuria. Sen ympärillä ja alla järjestetään usein erilaisia tapahtumia, kuten sotilasparaateja ja muistotilaisuuksia, jotka korostavat sen symbolista merkitystä. Joka ilta klo 18.30 ikuinen liekki sytytetään uudelleen, kunnioittaen ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneita sotilaita. Tämä seremonia muistuttaa kaikkia vierailijoita Riemukaaren tärkeästä roolista kansallisessa muistamisessa ja kunnianosoituksessa.

Riemukaareen liittyvä Champs-Élysées on yksi maailman kuuluisimmista kaduista, ja se tarjoaa suoran yhteyden Riemukaarelle. Tämä leveä bulevardi, joka on tunnettu luksusliikkeistään, kahviloistaan ja elokuvateattereistaan, on myös monien juhlallisuuksien ja kansallisten paraatien keskipiste. Riemukaari on erityisen upea katsella illalla, kun katuvalot valaisevat Champs-Élysées’n, ja monumentti loistaa majesteettisesti keskellä tätä vilkasta kaupunkia.

Kokonaisuudessaan Riemukaari on paljon enemmän kuin pelkkä sotamuistomerkki; se on keskeinen osa Pariisin identiteettiä ja kulttuuria. Sen historiallinen merkitys, arkkitehtoninen kauneus ja sen tarjoamat näkymät tekevät siitä välttämättömän kohteen kaikille, jotka vierailevat tässä ikoniseen kaupunkiin. Riemukaari jatkaa rooliaan tärkeänä muistomerkkinä ja kaupunkielämän keskipisteenä, tarjoten kävijöilleen ikimuistoisia elämyksiä ja syvällisen yhteyden Ranskan historiaan


Kommentit

Riemukaari — 2 kommenttia

  1. Riemukaari on läheltä katseltuna vaikuttava, vaikkei sitä monet kenties uskokaan. Se ei tosiaankaan ole vaan yksi ”riemukaari” muiden joukossa, vaan sen yksityiskohtaiset kaiverrukset ja koristeet ovat häkellyttävän kauniita. Eri taistelukohtaukset kertovat Ranskan sotahistoriasta ja Riemukaaren sisäpuolisiin pintoihin on kaiverrettu peräti 660 sotasankarin nimet. Tuli ihan mieleen antiikin roomalaiset muistomerkit, joiden pohjalta kyseinenkin on suunniteltu.

  2. Riemukaaren ainutlaatuisen todellakin kokee ja näkee vasta aivan sen juurella. Sen lisäksi, että se omalta osaltaan kaunistaa Pariisin katukuvaa, se todistaa myös Ranskan muinaisesta sotahistoriasta. Voisi sanoa, että se on sekä tunnettujen että tuntemattomien sotilaiden hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>